Barns delaktighet : en kvalitativ studie kring utvecklingen av mellanmål i förskolan

Detta är en M1-uppsats från Högskolan Kristianstad/Sektionen för lärande och miljö

Sammanfattning: Inledning: Flertal barn spenderar mycket tid på förskolan i Sverige, vilket innebär att de äter flera mål mat där om dagen. Barnen har rätt till att uttrycka sina åsikter och de vuxna ska ta det i beaktande. Maten och måltiderna är en central del av deras tillvaro på förskolan och därför viktiga att få påverka och ha inflytande över. Syfte: Hur kan barn göras delaktiga i att utveckla och förbättra mellanmålsalternativen på förskolan? Material och metod: En kvalitativ studie med 5-6 åriga barn har gjorts, där barnen har ritat och diskuterat sitt favoritmellanmål i fokusgrupper. Sedan har ett sensoriskt gillandetest gjorts på nyutvecklade mellanmål där recepten grundar sig på barnens favoritmellanmål. Resultat: När barnen uttrycker vad ett gott mellanmål är så är det främst smaken de utgår ifrån och till viss del utseendet. Favoritmellanmålet är pannkakor och de mest omtyckta smakerna är jordgubbe, vanilj och banan. Det sensoriska gillandetestet visade att barnen kunde bedöma mellanmålen med hjälp av smileys. Slutsats: Ett gott mellanmål för barnen smakar bra och ser tilltalande ut. Barn kan göras delaktiga genom att på olika sätt uttrycka sig via olika visuella metoder och tycka till om mellanmålen genom att använda smileys. Dock kan det finnas utmaningar och svårigheter med att göra barnen delaktiga då det kan vara svårt att tolka och få fram deras idéer och synpunkter samt att barnens önskningar inte alltid överensstämmer med hur näringsinnehållet bör vara, men genom att använda flera visuella metoder kan de uttrycka sina åsikter och göras delaktiga.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)