Fullkornsintag bland barn och unga : analys av data från Livsmedelsverkets matundersökning

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Department of Molecular Sciences

Sammanfattning: Det finns många studier som visar ett samband mellan låg frekvens av insjuknande i metabola sjukdomar och ett högt fullkornsintag. Hälsoeffekter relaterade till fullkorn beror på dess rika innehåll på vitaminer, mineraler och kostfibrer Hälsoeffekter kan kartläggas och studeras på befolkningens matvanor och livsstil genom nationella studier och matundersökningar. Riksmaten Ungdom är en nationell matundersökning som genomfördes åren 2016–2017 av Livsmedelsverket och är den första matundersökning gjord för att kartlägga barn och ungas matvanor och livsstil. Syftet med denna uppsats är att undersöka om det finns en korrelation mellan registrerat fullkornsintag och biomarkörer för fullkorn, så kallade alkylresocinoler (AR) i blodprover. I denna undersökning görs avgränsning till analys av data från endast en dag. Fullkornsintag gäller bara det från vete, råg och korn. Frågeställning som uppsatsen också avser besvara är vilka sädesslag fullkornsintaget härrör ifrån och om fullkornsintaget skiljer sig från kostrekommendationerna. I matundersölningen Riksmaten fick ca 1000 deltagare utöver kostregistrering i RiksmatenFlex och 24-timmarintervju även lämna blodprover. Data om fullkornsintag samt analys av AR i deltagarnas blodprover användes för att besvara frågeställningar i detta arbete. Metoden som användes för kvantifiering av AR innefattar stegen separering av den organiska fasen, tvättning av neutrala lipider, derivatisering och slutligen analys i GS-MS. Resultaten visar att det inte finns någon korrelation mellan rapporterat fullkornsintag och analyserad halt AR i blodplasma, varken för RiksmatenFlex (R2= 0,0134) eller för 24-timmarsintervju (R2=0,0054). Resultaten visar också att majoriteten av deltagarna åt väldigt liten mängd fullkorn, och att den huvudsakliga spannmålskällan för fullkornsintaget var vete. Emellertid, visar tidigare studier att en stark korrelation finns mellan AR i blodplasma och registrerat intag av fullkorn (Landberg 2009). En förklaring till avsaknad av korrelation i denna studie är rimligen att de flesta deltagarna åt väldigt lite fullkorn, vilket innebär att spridningen av data var liten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)