Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Department of Molecular Sciences

Sammanfattning: Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. Viktiga aspekter kring fettsammansättning är bland annat vilka typer av fettsyror som finns tillgängliga i köttet. Bland dessa är det viktigt att vara uppmärksam på essentiella fettsyror som alfalinolensyra (ALA ⍵-3) och linolsyra (LA ⍵-6), nivåer av mättade- och omättade fetter som vidare kan kopplas till nivåer av bra och dåligt kolesterol. Förhållandet mellan omega-fetter bör ligga på jämna nivåer för att funktionerna som dessa bidrar med ska uppnå sin fulla effekt. Innehållet av omega-fetter har även en direkt påverkan på kroniska hälsobesvär som bland annat fetma, diabetes och kardiovaskulära sjukdomar. En jämförelse genomfördes av en studie från Sampels med flera (2023) och Dugan med flera (2015) där fettsammansättningen hos vildsvinskött och griskött ställdes mot varandra i Sampels studie och fettsammansättningen hos griskött såväl som ⍵-3 berikat griskött jämfördes i Dugans studie. Man fann att vildsvinsköttet innehöll fler ⍵-3 fettsyror och även ett lägre förhållande mellan ⍵-6/⍵-3 i studien från Sampels med flera från 2023. Det berikade grisköttet i studien från Dugan med flera (2015) visade på lovande ökningar av ⍵-3 fettsyror samt minskningar av mättade fettsyror. En jämförelse av näringsinnehåll hos vildsvinskött kontra griskött genererade resultaten att vildsvinskött hade den mest framstående skillnaden som visade sig i de mättade fetterna där grisköttet överskred vildsvinsköttet med 2.5 g/100g. Näringsinnehållet från Livsmedelsverkets databas för näringsvärden visade på ett högre innehåll av kolesterol i vildsvinsköttet i kontrast till grisköttet. Man kunde däremot observera att grisköttet innehöll mer mättade fetter jämfört med vildsvinsköttet. Vildsvinsköttet från studien utförd av Sampels med flera (2023) visade i denna på ett högre innehåll av ⍵-3 och omättade fetter som därmed tyder på en mer positiv hälsopåverkan jämfört med fettsammansättningen observerad i grisköttet i denna rapport. I framtiden finns det även utrymme för vidare forskning kring berikning av vildsvinskött med ⍵-3 på samma sätt som i studien av Dugan med flera (2015).

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)