Sökning: "Transfett"

Hittade 5 uppsatser innehållade ordet Transfett.

  1. 1. Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Fanny Lagerström; [2023]
    Nyckelord :Vilt; Vildsvin; Vildsvinskött; Gris; ; Fläsk; Fläskköt; Fettsammansättning; Fettsyror; Mättat Fett; ; Omättat Fett; Fleromättat Fett; Aminosyror; HDL; LDL; Transfett; Trikiner; Trikinos;

    Sammanfattning : Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. LÄS MER

  2. 2. Ultraprocessad mat : Sambandet mellan konsumtion av ultraprocessad mat, övervikt och fetma

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Wendela Winglycke; [2019]
    Nyckelord :Ultra-processed food; processed food; overweight; obesity; BMI; NOVA; Ultraprocessad mat; processad mat; övervikt; fetma; BMI; NOVA;

    Sammanfattning : Introduktion. Ultraprocessad mat innebär industriellt producerad mat som ofta har ett lågt näringsvärde men hög energitäthet, t.ex. läsk, godis, sötsaker, chips och färdigmat. LÄS MER

  3. 3. Transfetter från idisslare - och dess inverkan på blodlipidprofilen hos friska män och kvinnor

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Sophie Berg; Sara Karlsson; [2013-03-08]
    Nyckelord :transfetter; blodlipidprofil;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för Invärtesmedicin och Klinisk Nutrition Sammanfattning Titel: Transfetter från idisslare - och dess inverkan på blodlipidprofilen hos friska män och kvinnor Författare: Sophie Berg och Sara Karlsson Handledare: Henriette Philipson Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-05-23 Bakgrund Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det är idag välkänt att det finns ett samband mellan ett högt intag av industriella transfetter och hjärtkärlsjukdom, men hur de naturliga transfetterna påverkar oss är idag inte helt känt. LÄS MER

  4. 4. Fett - rekommendationer, kostvanor och konsumtion mellan 1935 och 2009

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Hanna Aker; Lisa Germundsson; [2012]
    Nyckelord :fett; rekommendation; kostvanor; konsumtion; glass; smör; margarin; LCHF; transfett; kolesterol;

    Sammanfattning : This literature research is meant to answer the following questions: • What was the Swedes consumption of fat from 1935 to 2009? • How has the fat consumption corresponded to the current recommendations? • What is LCHF and which are the main advantages and disadvantages? Fat supplies us with energy, isolates and protect organs from bumps and punches. Fat is insoluble in water but soluble in organic solvents. LÄS MER

  5. 5. Konsumentens hälsa som en del av företagets sociala ansvar : en fallstudie av två företag inom dagligvaruhandeln

    L3-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Minna Bengtsson; [2009]
    Nyckelord :CSR; Corporate Social Responsibility; livsmedelsbutik; Sverige; folkhälsa;

    Sammanfattning : We are currently more aware than ever about the impact of food on our health, but in the same time this trend put more pressure on the food retailers to do as much as possible to help their customers manage their weight and be healthy in general. This study aims to examine the corporate social responsibility for consumer health in food retailing, in which ways the companies promote healthy eating; in what extent they do it and also the motives for companies for corporate responsibility. LÄS MER