Sökning: "Omättat Fett"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade orden Omättat Fett.

  1. 1. Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Fanny Lagerström; [2023]
    Nyckelord :Vilt; Vildsvin; Vildsvinskött; Gris; ; Fläsk; Fläskköt; Fettsammansättning; Fettsyror; Mättat Fett; ; Omättat Fett; Fleromättat Fett; Aminosyror; HDL; LDL; Transfett; Trikiner; Trikinos;

    Sammanfattning : Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. LÄS MER

  2. 2. Quantification of Fatty Acid Composition in Short T2* Tissue Using MRI – Comparison of 3 T and 7 T

    Master-uppsats, Lunds universitet/Sjukhusfysikerutbildningen

    Författare :Felix Månsson; [2022]
    Nyckelord :Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Purpose: To optimize a method and develop an algorithm to quantify Fatty Acid Composition (FAC) in bone marrow adipose tissue. By using different reconstruction models, compare different MRI systems (3 T and 7 T) to find the optimal field strength and reconstruction model for FAC quantification. LÄS MER

  3. 3. Kostens betydelse för fertiliteten hos kvinnor : En systematisk litteraturstudie

    Magister-uppsats, Högskolan i Halmstad/Hälsa och omvårdnad

    Författare :Johanna Granberg; [2021]
    Nyckelord :Diet; dietary; fertility; misscarige; pregnancy; Diet; fertilitet; graviditet; kost; missfall;

    Sammanfattning : Bakgrund: Infertilitet är en sjukdom i reproduktionssystemet som definieras av att en klinisk graviditet inte uppnås efter 12 månader eller mer av regelbundet oskyddat samlag. Cirka tio procent av par i fertil ålder världen över drabbas av ofrivillig barnlöshet. Hos ungefär 30 % av paren finns ingen förklaring till infertiliteten. LÄS MER

  4. 4. EN KVANTITATIV STUDIE AV LIVSMEDELSVAL MED FOKUS PÅ FETTKVALITET VID LCHF

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Linn Seppälä; Björn Tedestam; [2021]
    Nyckelord :LCHF; fettkvalitet;

    Sammanfattning : Bakgrund. Befintlig forskning som studerat LCHF (Low Carb High Fat) har huvudsakligen undersökt hur dieten påverkar individers hälsa. Det saknas studier på hur LCHF ser ut i praktiken och i synnerhet i Sverige.  Syfte. LÄS MER

  5. 5. Smör, olja eller margarin?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Katarina Wallin; [2014-06-26]
    Nyckelord :Hem- och konsumentkunskap; lärarroll; matfett; hälsa; ekonomi; miljö;

    Sammanfattning : Debatten om matfett är ständigt aktuell och i stort sett dagligen så matas vi med olika aktörers åsikter om vilket fett som är att föredra. Ska vi äta omättat eller mättat fett? Vilket matfett är det mest hälsosamma? Fokus i denna studie har varit att synliggöra den professionella pedagogens förhållningssätt till matfett och vilka olika strategier som lärare i hem- och konsumentkunskap har använt sig av i sin undervisning relaterat till matfett. LÄS MER