Sökning: "”gårdsnivå”"
Visar resultat 1 - 5 av 61 uppsatser innehållade ordet ”gårdsnivå”.
1. Medlemmarnas värderingar i ett lantbrukskooperativ : en studie om medlemmarnas upplevda värde i förhållande till ålder
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of EconomicsSammanfattning : Sverige har idag omkring 1,2 miljoner företag varav drygt 58 000 klassas som jordbruksföretag. Sedan år 1990 har antalet jordbruksföretag i Sverige minskat med 40 %, vilket delvis kan förklaras av den produktionsförändring som sker samt pressade priser på bland annat insatsvaror. LÄS MER
2. Näringsförluster från sju jordbruksområden nära Mälaren
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Dept. of Soil and EnvironmentSammanfattning : Ett av Sveriges miljömål är ”ingen övergödning” vilket innebär att gödande ämnen inte ska ha negativ inverkan på människor, biologisk mångfald eller mark-och vattenanvändning (Naturvårds-verket 2023). Näringsämnena fosfor och kväve och förlusten av dessa från framför allt jordbruksmark är en av orsakerna till övergödning i sjöar, hav och vattendrag. LÄS MER
3. Social hållbarhet på gården. Social hållbarhet på ekologiska och konventionella växtodlingsgårdar från lantbrukarens perspektiv
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet / Institutionen för ekonomi och samhälleSammanfattning : Syftet med studien är att undersöka social hållbarhet på ekologiska och konventionella växtodlingsgårdar från lantbrukarens perspektiv. För att uppnå detta syfte har intervjuer med lantbrukare genomförts utifrån hållbarhetsverktyget RISE (Response Inducing Sustainability Evaluation). LÄS MER
4. Biokolteknik på lantbruk : en analys av ett investeringsbeslut
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of EconomicsSammanfattning : Lantbruksföretag har vanligen stora energibehov och samtidigt relativt små marginaler. Det är därför viktigt med en stabil och lönsam energianläggning. Det blir allt vanligare att lantbrukare investerar i innovativ bioenergiteknik. Detta för att frångå marknadens volatila elpriser och samtidigt producera hållbar bioenergi. LÄS MER
5. On-farm slaughter and emergency slaughter in Sweden : prerequisites for reducing food loss of pigs and cattle
Master-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Although consumers are responsible for much food waste, recent studies have shown significant losses on farm-level. A recent report published by the Swedish Board of Agriculture presented that 3% and 8% of pigs and cattle are lost respectively, requesting further research regarding the potential in salvaging meat through on-farm slaughter (OFS) and on-farm emergency slaughter (OFES). LÄS MER