Sökning: "food intake"

Visar resultat 11 - 15 av 370 uppsatser innehållade orden food intake.

  1. 11. Hur näringsriktiga är hemlevererade matkassar i förhållande till näringsrekommendationer? : - En kvantitativ studie.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Malin Grönroos; Maya Salmikivi; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Användandet av matkassar ökar i välutvecklade länder, såväl som förekomsten av kostrelaterade sjukdomar såsom övervikt. Tidsbrist och mental belastning kan vara hinder för att laga hälsosam mat hemma, därav kan hemlevererade matkassar vara användbara för att möjligtvis få hem näringsrika måltider i stället för att köpa ohälsosam mat. LÄS MER

  2. 12. Investigating food waste composition in school catering with focus on carbon footprint

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Runa Halvarsson; [2023]
    Nyckelord :waste composition analysis; plate waste; climate impact; elementary schools; canteens;

    Sammanfattning : Food waste has a great impact on the environment and generates approximately 3.3 giga tonnes of CO2-eq annually. The SDG 12.3 set by the UN, to halve the global per capita food waste by 2030, is one of the measures that strives to combat this problem. LÄS MER

  3. 13. Kostens påverkan på depression : En strukturerad litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Frida Telstad Løver; Jannice Widgren; [2023]
    Nyckelord :Diet; nutrition; dietary intervention; mediterranean diet; depression; depressive symptoms; Kost; nutrition; kostintervention; medelhavskost; depression; depressiva symptom;

    Sammanfattning : Introduktion: Ur ett globalt perspektiv är depression en stor sjukdomsbörda som berör omkring 280 miljoner människor. Tillgängliga behandlingsalternativ innefattar antidepressiva läkemedel och olika former av psykologiska behandlingar. LÄS MER

  4. 14. Mildly nutritious or mild and nutritious : a study on the effect of low phenolic content in wheat and rye kernels and its sensory effect on whole grain breads

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Julia Kullberg; [2023]
    Nyckelord :White rye; white wheat; low phenolic flour;

    Sammanfattning : Recent studies on the dietary habits of the Swedish population show that only 30% reaches the recommended levels of dietary fibres. As a high fiber intake is associated with health benefits and a decrease in the risk of developing lifestyle disease, there may be a need for new types of fibre and wholegrain products. LÄS MER

  5. 15. Att beskriva omvårdnad av barn med ARFID utifrån distriktssköterskans perspektiv En integrativ litteraturstudie

    Magister-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Caroline Lundbäck; Maria-Victoria Rydholm; [2023]
    Nyckelord :ARFID; Barn; Omvårdnad; Distriktsköterska.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Avoidant restrictive food intake disorder (ARFID) är synonymt med diagnosen selektiv ätovilja/restriktivt ätande och karakteriseras som restriktivt eller undvikande ätbeteende. Beteendet kan orsaka negativ psykosocial påverkan då personen upplever obehag vid aktiviteter där okänd eller oönskad mat erbjuds samt leda till ett otillräckligt energi- och näringsintag som kan orsaka klinisk näringsbrist och/eller viktnedgång eller annan fysisk påverkan. LÄS MER