Sökning: "food intake"
Visar resultat 11 - 15 av 370 uppsatser innehållade orden food intake.
11. Hur näringsriktiga är hemlevererade matkassar i förhållande till näringsrekommendationer? : - En kvantitativ studie.
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Användandet av matkassar ökar i välutvecklade länder, såväl som förekomsten av kostrelaterade sjukdomar såsom övervikt. Tidsbrist och mental belastning kan vara hinder för att laga hälsosam mat hemma, därav kan hemlevererade matkassar vara användbara för att möjligtvis få hem näringsrika måltider i stället för att köpa ohälsosam mat. LÄS MER
12. Investigating food waste composition in school catering with focus on carbon footprint
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Energy and TechnologySammanfattning : Food waste has a great impact on the environment and generates approximately 3.3 giga tonnes of CO2-eq annually. The SDG 12.3 set by the UN, to halve the global per capita food waste by 2030, is one of the measures that strives to combat this problem. LÄS MER
13. Kostens påverkan på depression : En strukturerad litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaperSammanfattning : Introduktion: Ur ett globalt perspektiv är depression en stor sjukdomsbörda som berör omkring 280 miljoner människor. Tillgängliga behandlingsalternativ innefattar antidepressiva läkemedel och olika former av psykologiska behandlingar. LÄS MER
14. Mildly nutritious or mild and nutritious : a study on the effect of low phenolic content in wheat and rye kernels and its sensory effect on whole grain breads
Master-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Recent studies on the dietary habits of the Swedish population show that only 30% reaches the recommended levels of dietary fibres. As a high fiber intake is associated with health benefits and a decrease in the risk of developing lifestyle disease, there may be a need for new types of fibre and wholegrain products. LÄS MER
15. Att beskriva omvårdnad av barn med ARFID utifrån distriktssköterskans perspektiv En integrativ litteraturstudie
Magister-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för hälsovetenskaperSammanfattning : Bakgrund: Avoidant restrictive food intake disorder (ARFID) är synonymt med diagnosen selektiv ätovilja/restriktivt ätande och karakteriseras som restriktivt eller undvikande ätbeteende. Beteendet kan orsaka negativ psykosocial påverkan då personen upplever obehag vid aktiviteter där okänd eller oönskad mat erbjuds samt leda till ett otillräckligt energi- och näringsintag som kan orsaka klinisk näringsbrist och/eller viktnedgång eller annan fysisk påverkan. LÄS MER