Sökning: "kost betydelse i samhället"

Visar resultat 1 - 5 av 23 uppsatser innehållade orden kost betydelse i samhället.

  1. 1. Har miljöfaktorer betydelse när konsumenter väljer livsmedel? En kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Evelina Pettersson; Madelene Heikkinen; [2024]
    Nyckelord :Environment; food choices; consumers; Miljö; livsmedelsval; konsumenter;

    Sammanfattning : Bakgrund Livsmedelsval som människor gör påverkar både hälsan och miljön. FN:s klimatpanel har fastställt att de globala utsläppen behöver minska med nästan 50% fram till 2030. Det krävs att konsumenter reflekterar över sina livsmedelsval för att samhället ska uppnå en mer hållbar konsumtion och produktion. LÄS MER

  2. 2. Upplevelser av lukt- och smakstörningar efter Covid-19 : En tematisk innehållsanalys i ett internetforum

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Jessica Carackosh; Mikaela Leukhardt; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund: Ett vanligt och karaktäriserande symtom för akut Covid-19 infektion är lukt- och smakstörningar. För en del av de som drabbats kvarstår dessa störningar långt efter det att infektionen läkt ut. Dessa störningar kan påverka individens liv och vardag, vilket kan leda till stora utmaningar och konsekvenser. LÄS MER

  3. 3. Religiösa ungdomars identitetsskapande i Sverige : Hur religion påverkar ungdomars identitet och identitetsskapande

    M1-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för humaniora

    Författare :Rania Ali; [2023]
    Nyckelord :identitet; religion; identitetsskapande; ungdomar; samhälle; socialisation; familj;

    Sammanfattning : Alla människor i världen har en definition av sig själv samt en definition om hur omgivningen ser oss. Identitet är något ingen kan undgå, alla individer har skapat sig själv en identitet genom sina egna handlingar. Syftet med uppsatsarbetet är att undersöka hur religion formar och påverkar människans identitet samt identitetsskapande. LÄS MER

  4. 4. Faktorer som påverkar studenters köpvanor i matbutiken -En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Amanda Ström; Lovisa Åhlvik; [2023]
    Nyckelord :Studenter; matvanor; köpvanor; matbutiken; försäljningsstrategier; köpbeteende;

    Sammanfattning : Bakgrund Att börja på universitet eller högskola kan vara en livshändelse där omfattande förändringar sker och nya vanor etableras. Rapporter har visat att unga vuxna generellt äter mindre frukt och grönsaker och mer utrymmesmat. LÄS MER

  5. 5. En kartläggning av medvetenhet och kunskap kring allergener i kök som lagar mat till förskolor i Kalmar kommun

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Nodar Badran; [2023]
    Nyckelord :allergener; allergikost; Kalmar; rutiner och IgE-medierad allergi;

    Sammanfattning : Studierna har visat att andelen förekomst av matallergier hos barn varierar mellan 5-8%. Vanliga allergiframkallande livsmedel inkluderar mjölk, ägg, fisk, skaldjur, olika spannmål, nötter, frön och baljväxter som jordnötter och soja. LÄS MER