Sökning: "kulturspannmål"
Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet kulturspannmål.
1. Kultivara
Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (2023-)Sammanfattning : Det storskaliga jordbruket i Sverige kräver stora mängder insatsmedel och både bidrar till samt skadas av miljöförändringarna. I FN:s gobala mål 2: ingen hunger sätts målet att varje land ska säkra ett hållbart jordbruk och näringsrik mat till sina invånare. LÄS MER
2. En intervjustudie om odlare av kulturspannmål i Norrland
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural DevelopmentSammanfattning : En framtid med varmare klimat och mer oberäkneliga väderförändringar ställer krav på livsmedelsproduktionens anpassningsförmåga. Forskningen visar att en genetisk diversitet är viktig för att stärka resiliensen inom odlingslandskapet och stå emot framtidens utmaningar. LÄS MER
3. Who’s in and who’s out? : en studie om hur utsädeshanteringen av kulturspannmål organiseras och regleras formellt och informellt
Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural DevelopmentSammanfattning : Människors möjlighet att hantera och dela med sig av sitt eget utsäde eroderas av politiska och teknologiska processer. Trots framväxten av formella utsädessystem och lagstiftning som i stor utsträckning hindrar handel och odling av kulturspannmål så fortsätter spannmålsodlare att odla och organisera sig i ett informellt utsädessystem kring kulturspannmål. LÄS MER
4. Heritage cereals : tasty and sustainable? : acceptance and important qualities of heritage cereals
Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural DevelopmentSammanfattning : Heritage cereals, a group of cereals that have not been subjected to modern crop breeding, have been getting attention due to their generally high genetic diversity, traits like high drought and disease tolerance as well as high nutritional values. Knowledge about how consumers relate to heritage cereals in Sweden is limited, and therefore this thesis aims to, firstly, explore acceptance, awareness and preferences among a specific consumer group; students in the agriculture program at the Swedish University of Agricultural Sciences, and, secondly, quality perception in relation to heritage cereals among consumers, bakers and retailers, in a Swedish context. LÄS MER
5. Dietary fiber content and composition in heritage wheat
Master-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Wheat is the main food source in the world. A secured production has however been threatened by environmental changes in combination with the need of producing more food for a growing population. As a result, there has been an increasing interest in finding new crop varieties susceptible to abiotic stress. LÄS MER