Sökning: "specialkost"

Visar resultat 1 - 5 av 18 uppsatser innehållade ordet specialkost.

  1. 1. Upplevelser av arbetet med specialkost och anpassad kost i grundskolan : En kvalitativ intervjustudie med skolkökspersonal

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Susannah Hicks; Lisa Thunström; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion: Antalet serverade måltider med special- och anpassad kost i svenska grundskolan ökar. I nationella riktlinjer och rekommendationer finns vägledning för skolkökspersonal inom området. LÄS MER

  2. 2. Restaurangers syn på specialkost : En intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Anton Hyvönen; Mårten Stomvall; [2022]
    Nyckelord :Special diet; attitude; restaurant; finances and individualization; Specialkost; attityd; restaurang; ekonomi och individualisering;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  3. 3. En bra grund att stå på : En kvalitativ intervjustudie med syftet att skapa ett måltidsschema för ett HVB-hem

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Elin Smedenmalm; Sara Svensson; [2021]
    Nyckelord :HVB-hem; måltidsplanering; måltidsschema; familjer; barn.;

    Sammanfattning : Bakgrund Barn på hem för vård eller boende (HVB-hem) har rätt till individanpassad och näringsrik mat. Forskning har visat att ett antal problem hindrar en god måltidssituation på HVB-hem. LÄS MER

  4. 4. Individ och skolmåltid : En kvalitativ studie om kostansvarigas syn på vegankostens plats i den kommunala grundskolan

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Isabelle Björkman; Lina Forslund; [2019]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Intresset för veganism har senaste åren ökat i Sverige och likaså har specialkoster i grundskolan. Skolmåltiden i grundskolan ska enligt skollagen vara näringsriktig, kostnadsfri och säker, men inga tydliga riktlinjer finns kring bemötandet av önskemål baserade på etiska ställningstaganden. LÄS MER

  5. 5. SPECIALKOST VID MÅLTIDSSERVICE : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolan

    Författare :Fanny Nykvist; [2019]
    Nyckelord :Special diets; Coeliac; Foodservice; Specialkost; Celiaki; Produktionskök;

    Sammanfattning : Hos barn förekommer allergier, överkänsligheter och intoleranser mot födoämnen allt oftare. För dessa tillstånd krävs näringsrik specialkost. Celiaki är ett sådant exempel som kräver en strikt kosthållning helt fri från gluten för ett gott välmående. LÄS MER