Möbelvård i hemmet : Damma, torka, vaxa, olja eller inte göra något alls?

Detta är en Kandidat-uppsats från Linköpings universitet/Linköpings universitet/Carl Malmsten - furniture studiesTekniska högskolan

Författare: Roland Westling; [2013]

Nyckelord: ;

Sammanfattning:

Syftet med rapporten är att försöka öka förståelsen till varför möbler bör underhållas och genom att ge tips, avdramatisera, så att man själv om intresse finns, kan och vågar utföra underhåll och/eller att i varje fall kunna se när en restaurerare eller konservator behöver anlitas.

Arbetet inleddes genom att information söktes genom litteratur, via internet och genom intervjuer. Detta informationssökande fortskred sedan genom hela arbetet. Efterforskningarna gjordes för att ta reda på vad som rekommenderas vad det gäller möbelvård, så som metoder och produkter och vilken roll lekmannen respektive yrkesmannen har. Vidare testades en del av de rekommenderade metoderna och produkterna. Efter att all information, tester och resultat samlats, kunde det konstateras att det från olika håll finns många tips att tillgå kring ämnet men man bör vara medveten om att de här tipsen om material, verktyg och tekniker inte alltid kan användas på alla möbler. Varje möbel har sin historia att berätta och den är viktig att bevara. Ur spår vi kan hitta på äldre möbler kan vi bland annat utläsa hur och var en möbel är tillverkad och med vilka verktyg. Möbeln kan också vara tillverkad av material som inte längre används. Det finns troligtvis även spår i form av slitage som kan berätta hur möbeln använts genom åren.

Med kunskap om hur man tyder spår och varför det är så viktigt att bevara äldre möbler, kan man om intresse finns, själv utföra underhåll men det är samtidigt viktigt att kunna inse sina begränsningar. Om man inför en åtgärd av en värdefull möbel, känner sig osäker, kan det vara bättre att avstå helt eller att anlita en restaurerare/konservator inom området. En elaktig åtgärd kan skada möbeln. Övning ger förstås färdighet vad det gäller underhåll och vad det gäller att se och förstå tecken från tillverkning, material, användande och formspråk Man ser också tydligare när det är dags att ta hjälp av en restaurerare eller konservator.

Ett åldrat utseende blir med de här kunskaperna intressant, ja till och med vackert och möbeln får omsorg därefter. Man använder skonsamma medel vid rengöring, man målar inte om och man använder reversibla material. Kristina kvastad tar i sin bok Minsta möjliga åtgärd upp bland annat det här med föremåls olika värden. Miljön spelar en stor roll i detta med att bromsa upp nedbrytningsprocesser. Det är viktigt att hålla rent, släppa in så lite ljus som möjligt och hålla en så jämn temperatur och luftfuktighet som möjligt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)