“Det kan inte bara hända i en, det måste hända i alla” En studie om hur kunskaper om AKK kan utvecklas genom kollegiala samtal.

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande; Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande

Sammanfattning: Syftet med studien är att genom kollegiala samtal stärka och utveckla arbetslagets kunskap och medvetenhet kring användandet av alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) i förskolan. Som förskollärarastudenter, baserat på de erfarenheter som vi gjort i våra yrkesverksamma liv och genom vår utbildning, ser vi detta som ett viktigt utvecklingsområde för förskolan, då kommunikativa färdigheter är grunden för alla barns möjlighet att delta i såväl sociala gemenskaper, som i lek och demokratiska processer. De frågeställningar som undersökts i studien är pedagogers möjligheter att arbeta med AKK i förskolan utifrån de förutsättningar som finns samt hur pedagogers yrkesmässiga kunskap och insikt inom området AKK kan öka genom att delta i kollegiala samtal. För att svara på dessa frågor har vi i denna studie använt en kvalitativ ansats med aktionsforskning som metod. Till detta har vi använt praktikarkitektur som teorigrund i analysen. Resultaten visar på vikten av att arbetslag ges möjligheter till att sitta ner och gemensamt reflektera över pågående praktik, där kollegiala samtal är en bra metod för att åstadkomma detta. Genom fokusgruppsdiskussioner i form av kollegiala samtal, kan arbetslag bilda en samsyn gällande arbetet med AKK. Vidare visar studien på att tolkningen av läroplanen har betydelse för hur förskolan utformar sina insatser för barn i behov av särskilt stöd och AKK. Bristen på förutsättningar att dela kunskap medför även att tyst kunskap inte uppmärksammas och reflekteras i arbetslaget.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)