Medelhavskostintervention minskar graden av depression hos vuxna - En systematisk översikt

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka medelhavskostens påverkan på grad av depression hos vuxna personer med depression. Metod: Sökningar utfördes i databaserna PubMed och Scopus under mars 2023. Inklusionskriterier var randomiserade kontrollerade studier, vuxna ≥18 år med diagnostiserad depression enligt självskattningsformulär eller medicinskt utlåtande. Utfallsmåttet var grad av depressionssymtom mätt med skalorna MADRS (Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale), BDI-II (Beck Depression Inventory II) eller DASS-21 (Depression Anxiety Stress Scale). Artiklar som inkluderat fler interventioner i sina studier än kostintervention eller artiklar som ej var skrivna på engelska exkluderades. De studier som mötte kriterierna inkluderades och kvalitetsgranskades enligt SBU:s (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) granskningsmall ”Bedömning av randomiserade studier – effekt av att tilldelas intervention”. Den sammanvägda tillförlitligheten för studiernas resultat bedömdes enligt GRADE (Grading of Recommendations Assessment Development and Evaluation). Resultat: Litteratursökningen resulterade i 169 unika träffar. Artiklar som lästes i fulltext var 18 st varav tre artiklar inkluderades i denna systematiska översikt. Risken för bias var måttlig i två utav studierna och hög i tredje studien. Resultatet var samstämmigt mellan studierna som visade att medelhavskost kan påverka graden av depressionssymtom hos deprimerade vuxna ≥18 år. Minskning i grad av depressionssymptom i interventionen jämfört med kontrollen resulterade enligt följande: HELFIMED –43,6 %, SMILES –62,8 % och AMMEND –69,9 %. Slutsats: Medelhavskost kan minska graden av depressionssymtom. Det vetenskapliga underlaget visade Måttlig tillförlitlighet (+++).

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)