Inte någons hemmafru : kvinnliga stereotyper i svenska kokböcker med utgångspunkt i Lotta Lundgrens kokbok “Om jag var din hemmafru”

Detta är en L2-uppsats från Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskap; Lunds universitet/Institutionen för kommunikation och medier

Sammanfattning: Den här uppsatsen undersöker hur kvinnlighet uttrycks visuellt i svenska kokböcker från två olika tidsperioder. Studien utgår från Lotta Lundgrens kokbok Om jag var din hemmafru: eller hur man får en vardag att smaka som en lördag (2011) och jämför den med tre separata kokböcker från 40-och 50-talet. Avsikten är att ta fram de genusnormer som ligger bakom den stereotypiska bilden av hemmafruar, för att åskådliggöra hur detta anspelas på i Lundgrens kokbok. Eftersom bilderna innehåller sexuella anspelningar studeras även hemmafruns motsats: “könsvarelsen”. Uppsatsen tar utgångspunkt i en kvalitativ bildanalys där det valda bildmaterialet analyseras utifrån de semiotiska begreppen denotationer, konnotationer, metaforer och myter. Resultaten visar att de kvinnliga stereotyper som porträtteras i kokböckerna är djupt förankrade i myter om könsroller och det sätt på vilket kvinnor tillåts att uttrycka sig själva, vare sig det är i klädsel eller beteende. Å andra sidan utmanar Lundgren kvinnlig stereotypisering genom att använda sig av stildrag från hemmafruepoken samtidigt som hon utstrålar sexualitet, lust och begär. Med hänsyn till Lundgrens bakgrund i tv-program som “Historieätarna” kan det tolkas som ett medvetet val att leka med hemmafrurollen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)