The effect of temperature on the chemical stability of Vitamin C in a cosmetic product – Development of an HPLC-method for quantitative analysis

Detta är en Master-uppsats från KTH/Tillämpad fysikalisk kemi

Sammanfattning: Vitamin C är en populär ingrediens i hudvårdsprodukter, bland annat på grund av dess positiva effekter på kollagen-produktionen i huden och dess antioxidativa egenskaper. Dessvärre är vitamin C en känslig ingrediens som lätt bryts ned av ljus, syre, hög temperatur eller fel pH-värde. I dagsläget finns inga regleringar för kontroll av nedbrytning av aktiva ingredienser i kosmetiska produkter.  I den här studien har en metod utvecklats med omvänd-fas högupplösande vätskekromatografi (RP-HPLC) och detektor med ultraviolett (UV) ljus för att analysera halten C-vitamin i en kosmetisk testprodukt, hädanefter kallad OTP och en modifierad variant av denna, kallad MTP. En stabilitetstudie gjordes vid olika temperaturer och ljusförhållanden på dessa produkter. En jämförelse gjordes även mellan en högre och lägre syretillgång. I metoden som valdes för stabilitetsanalys använde UV-detektor (254 nm). Den kromatografiska kolonnen innehöll C-18-stationärfasoch hade en längd om - 250x4.6 mm, med 5 µm partikelstorlek, från Chrompack. Mobilfasen bestod av 20 mM lösning av ättiksyra i Milli Q-vatten och metanol i förhållandet 95:5 (v/v) och mobilfashastigheten 2 ml/min, vilket gav en retentionstid på ca 2.4 min för vitamin C. I MTP bröts vitamin C ned snabbare än i OTP. Den lägsta nedbrytningshastigheten kunde ses vid den lägsta temperaturen (4℃) och den lägre syretillgången av dem som studerades. Ett linjärt samband kunde ses mellan förvaringstiden och koncentrationen av vitamin C som fanns kvar i produkten vid detta förvaringsförhållande. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)