Substitutionsbehandling för opiatmissbrukare : en kvalitativ studie med fokus på identitetsupplevelser och integreringsmöjligheter ur ett klientperspektiv Handledare:

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Örebro universitet/Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete

Författare: Linn Eriksson; Nathali Karlsson; [2014]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Syftet med denna uppsats är att undersöka för- och nackdelar med substitutionsbehandling vid ett opiatprogram i Sverige, baserat på intervjupersoners erfarenheter, och vilka eventuella förändringar som har uppkommit i den egna livssituationen. Målet är också att se hur opiatmissbrukare upplever sin känsla av identitet under sin behandling jämfört med innan, och hur det i så fall påverkar möjligheten till integrering. Metoden innefattade kvalitativa intervjuer med fyra individer som var inskrivna vid ett opiatprogram. För att få en större förståelse och att kunna analysera de resultat vi har fått fram, har vi valt att använda teoretiska begrepp som roll, identitet, stigmatisering och social exklusion. Resultaten visar att det finns tydliga fördelar med opiatprogrammet för de inskrivna opiatmissbrukarna vi intervjuat inför denna studie, då de upplever fler möjligheter i livet samt en ökad livskvalitet. Den största nackdelen är att denna behandlingsform medför ett nytt beroende av ett narkotikaklassat läkemedel, vilket gör att behandlingen blir långvarig. Det framkommer i studien att skamkänslor, stigmatisering, och nedvärderande bemötande ifrån personal kan påverka identiteten, och huruvida missbruksidentiteten förstärks och kvarstår. Detta innebär att stigmatisering av missbrukaren kan vara ett hinder i integrerings- och rehabiliteringsprocessen. Vår slutsats är dock att fördelarna i substitutionsbehandlingen överväger i opiatmissbrukarens livssituation gällande livskvalitet och minskade risker för fara.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)