Främjas grönsakskonsumtion i förskolan?

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Angelina Khalil; Karin Wenner; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Att få barn att äta 400g frukt och grönsaker per dag kan vara en utmaning. I åldrarna 3-6 år visar de ofta på neofobi och kräsenhet vilket gör det svårt att få barnen att prova nya livsmedel. Förskolan har en stor roll i barnens liv och kan synnerligen påverka dem. Därför är det viktigt att personal hjälper och uppmuntrar barnen att äta mycket grönsaker. Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka om barns grönsakskonsumtion främjas på två utvalda förskolor i Uppsala kommun. Metod: Observationer användes som metod för att studera lunchmåltiden på förskolorna. Dessutom genomfördes semistrukturerade intervjuer med kökspersonal. Tematisk analys användes. Resultat och diskussion: Pedagogerna agerade förebilder för barnen, de satt med vid måltiden och åt med dem. Kökspersonalen på förskolorna var medvetna om vad barnen tycker om och föredrar men det är mycket som påverkar vad barnen blir serverade då köken har många krav på sig från kommunen. Observationerna visade på hur barnen påverkade varandra under måltiden, de var nyfikna och pratade mycket om grönsaker. Det observerades att de inte åt tillräcklig mängd grönsaker och det var inte alltid pedagogerna påpekade det. Slutsats: Förskolorna främjar grönsakskonsumtion till viss del genom engagemang och att i viss mån uppmuntra till att äta grönsaker, men mer skulle behöva göras för att barnen ska nå upp till rekommendationerna av grönsaker.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)