Uppfattningar om hälsosamma matvanor och Livsmedelsverkets kostråd i relation till de egna vanorna hos personer uppväxta i Brasilien boendes i Sverige : En kvalitativ studie

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Emma Eriksson; Silva Amorim Gabriela; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Introduktion: Forskning visar att migration till höginkomstländer ökar risken för folkhälsosjukdomar. En viktig aspekt är övergången från en hög andel färska råvaror till en matmarknad med stort utbud av processade livsmedel. Att undersöka hur brasilianska invandrare ser på hälsosam mat och Livsmedelsverkets kostråd kan ge en ökad förståelse för om migrationen påverkar matvanorna och hur de upplever det nya landets kostrekommendationer. Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka uppfattningar om hälsosamma matvanor och Livsmedelsverkets kostråd i relation till de egna vanorna hos personer uppväxta i Brasilien men boendes i Sverige Metod: Studien genomfördes med hjälp av tre fokusgruppsintervjuer som datainsamlingsmetod. Urvalet som användes för studien var ett bekvämlighetsurval. Det rekryterades tio kvinnor och män mellan tjugotvå och fyrtiotre år gamla. Materialet analyserades med en teoretisk tematisk analys. Resultat: Samtliga deltagare identifierar hälsosam mat som mat som är lagad från grunden med färska råvaror, medan processad mat upplevs som ohälsosamt. Livsmedelsverkets kostråd om att äta mer fisk och skaldjur ses inte som ett viktigt råd även om det uppskattas vara ett nyttigt livsmedel. Deltagarnas erfarenheter är att det konsumeras mer processad mat och mer halvfabrikat i Sverige än i Brasilien. Gemenskapen kring måltiden och att samlas vid bestämda klockslag identifierar deltagarna värdesätts högre i Brasilien än i Sverige.  Slutsats: Studiens resultat gällande deltagarnas upplevda skillnader mellan länderna kan bidra till uppslag för fortsatta studier kring invandrargruppers syn på hälsosamma matvanor. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)