Foder och fisk i landet mittemellan : en litteraturstudie över utsikterna för det svenska vattenbruket

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Industriell ekologi

Författare: Erik Björn; Filip Dessle; [2015]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Det råder ingen tvekan om vattenbrukets viktiga roll för att producera högvärdigt protein med ett överlägset mindre ekologiskt fotavtryck än köttindustrin. Även fast vattenbruket har avlastat fångstfisket då cirka hälften av den matfisk som produceras idag kommer från vattenbruket återstår fortfarande ett beroende av vildfångad fisk för odling av framförallt karnivoriska fiskar. Då det råder stora osäkerheter kring tillståndet hos framtida fiskbestånd finns det ekonomiska risker med ett beroende av fiskmjöl och fiskolja. Det finns alltså både ekonomiska och miljömässiga incitament för svenskt vattenbruk att expandera inom alternativa produktionsled för vattenbruket där man använder sig av slutna odlingsmetoder och ett foder som inte är baserat på animaliskt protein. En stor del av det svenska vattenbrukets expansion kommer handla om kasseodlingar av karnivoriska arter som laxfiskar i näringsfattiga sjöar och kraftmagasin då tillgången på dessa är goda. I samband med vattenbrukets expansion ser vi även ett behov av att utveckla den inhemska foderproduktionen, där mikrober verkar som den mest lovande foderkomponenten. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)