Sökning: "Ananas"

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade ordet Ananas.

  1. 1. Enzymaktivitet i kostkällor och bromelains förmåga att spjälka vassle- och ärtprotein

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik (kandidat); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Mattias Stenström; Marcus Jacobsen; [2022]
    Nyckelord :Enzym; bromelain; proteas; grodd; skott; ananas; protein; vassle; ärtprotein; aktivitet; matsmältning; spjälkning; upptag; livsmedelsteknik; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Proteiner är kroppens byggstenar och behövs bland annat för att reparera celler, bygga upp vävnader och muskler samt bilda enzymer. Proteinbrist kan leda till försämrad hälsa och därför finns rekommendationer att andelen protein i den dagliga kosten bör utgöra 18 E%. LÄS MER

  2. 2. ANANASODLING I SVERIGE PÅ 1700- OCH 1800-TALET En studie av odlingsmetoder

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kulturvård

    Författare :Birgitta Persson; [2020-10-28]
    Nyckelord :Ananas; Ananasodling; Ananaskast; Garvarbark; Peter Lundberg; Anders Lundström; Axel Pihl; Daniel Muller; Pineapple cultivation;

    Sammanfattning : In the 18th century a pineapple craze was spreading through Europe pushing the boundaries of horticulture to its edge in hope to be the first to successfully grow this precious fruit. It was the Dutch who found success first, much thanks to their use of tanner’s bark. But England wasn’t far behind. LÄS MER

  3. 3. Skiljer sig bromelainaktiviteten i färsk ananas jämfört med processade ananasprodukter?

    M1-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Maria Häggström; Jimmy Lodel; [2019]
    Nyckelord :Bromelain; enzym; antiinflammatoriskt; enzyme; anti-inflammatory; livsmedelsteknik; Chemistry;

    Sammanfattning : Enligt studier har ananasens enzym bromelain en positiv effekt på hälsan, exempelvis anticancereffekt samt en gynnsam verkan för matsmältningen. Bromelain har även visat sig vara inflammationsdämpande samt att det ökar proteinupptaget hos äldre. LÄS MER

  4. 4. Sur frukt : Syrad, frystorkad frukt som probiotiskt tillskott och måltidskomponent – En experimentell studie

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Isabelle Behrn; [2018]
    Nyckelord :Fermentering; mjölksyrabakterie; sensorik; hälsa; hållbarhet;

    Sammanfattning : Livsmedel kan konserveras på olika sätt, och syrning en teknik som har använts under tusentals år. In denna studie studerades syrning av frukt då ett flertal vetenskapliga studier uppmuntrar till en ökad konsumtion av frukt i syfte att förhindra uppkomst av kroniska sjukdomar. LÄS MER

  5. 5. Constructing a solar dryer for drying of pineapples : Implementing a solar dryer for sustainable development in Ghana

    M1-uppsats, Avdelningen för energi-, miljö- och byggteknik

    Författare :Johnna Svenneling; [2012]
    Nyckelord :pineapples; solar drying; solar dryer; Ghana; sustainable development; ananas; soltork; soltorkning; Ghana; hållbar utveckling;

    Sammanfattning : Drying of fruits has been done for many years and different techniques have been developed. For preservation of fruit, drying is a good method for producing sustainable food products that avoids waste. The interest in producing sustainable food products that are nutritious and safe from bacterial growth has increased. LÄS MER