Sökning: "konkurrens livsmedel"

Visar resultat 1 - 5 av 31 uppsatser innehållade orden konkurrens livsmedel.

  1. 1. Faktorer och processer som påverkar lantbrukare vid markförvärv : en kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Clara Andersson; Victor Troeng; [2023]
    Nyckelord :markförvärv; beslutsfattande; beslutsprocess; åkermark;

    Sammanfattning : Världens befolkning ökar kontinuerligt vilket medför att mer livsmedel måste produceras samtidigt som den odlingsbara åkermarken i världen minskar. Detta på grund av klimatförändringar och exploatering från städerna som medför att det inte går att odla. LÄS MER

  2. 2. Kartläggning av Framtida Elbehov för Skånsk Industri

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Lunds universitet/Miljö- och energisystem

    Författare :Elsa-Justina Fransson; [2023]
    Nyckelord :elektrifiering; industri; Skåne; biogas; vätgas; omställning; elbehov; elprognos; electrification; industry; Scania; Sweden; hydrogen gas; energy transition; electricity prognosis; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Industrin står för en fjärdedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Därför är det av högsta prioritet att branschen ställer om sin produktion från fossil till förnybar. En viktig strategi för att uppå klimatmålen är att elektrifiera produktionen. LÄS MER

  3. 3. Företagsetablering i produktion av insektsbaserat protein : en fallstudie på två företag i olika steg av etableringsfasen

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Anna Lindström; Amelie Ramsten; [2022]
    Nyckelord :företagsetablering; insekter; legitimitet; inträdesbarriärer; konkurrens; resurser;

    Sammanfattning : År 2020 godkändes utvalda insekter som livsmedel av EU-kommissionen i ett tillägg till EU-förordningen Novel Food No. 2015/2283. Att äta insekter eller använda dem i djurfoder är både bra ur näringssynpunkt och för miljön men det finns idag endast ett fåtal aktörer på marknaden i Sverige. LÄS MER

  4. 4. Blue biotechnology : its role in the future of food

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Andrea Lundh; [2020]
    Nyckelord :Aquaculture; blue biotechnology; aquatic resources; SDG; sustainable development goals; blue growth; zero hunger; food security; agenda 2030;

    Sammanfattning : To provide healthy food and livelihoods to a growing population on Earth, while environmental issues becoming more adverse, as well as climate change becoming more critical, is one of today’s greatest challenges. By 2015 the United Nations come up with 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) to tackle global challenges as poverty, global hunger, climate resilience, population growth control, achieving food security, and promotion of sustainable agriculture. LÄS MER

  5. 5. Det perfekta spaltstallet för slaktungnöt : ett hjälpmedel för framtida nötköttsproduktion i Sverige

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Lukas Danielsson; [2020]
    Nyckelord :spaltstall; slaktungnöt; effektiv; tjuruppfödning;

    Sammanfattning : Idag är lantbruket en pressad bransch som kämpar med stigande markpriser, dyra maskiner och ständig konkurrens om konsumenternas uppmärksamhet från andra marknader som inte producerar livsmedel på samma villkor som vi i Sverige. Inte minst påverkad av den senast nämnda är nötköttbranschen då stora mängder nötkött importeras och konsumeras. LÄS MER