Sökning: "svenska matlagningsprogram"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade orden svenska matlagningsprogram.

  1. 1. ”Mat, stress, lycka, sorg och vänskap i bisarr symbios” : Hur manliga och kvinnliga vinnare av Sveriges Mästerkock konstrueras i sina kokböcker

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Svenska

    Författare :Sanne Jonsson; [2018]
    Nyckelord :Cookbooks language femininity gender sociolinguistics discourse analysis celebrity Masterchef masculinity; kokböcker språk femininitet maskulinitet genus kön sociolingvistik diskursanalys Sveriges mästerkock;

    Sammanfattning : De senaste decennierna har utbudet av matlagningsprogram och kokböcker ökat dramatiskt, samtidigt som samhället blivit allt mer jämställt. Trots detta är de professionella köken fortsatt kraftigt mansdominerade platser som kvinnor aktivt exkluderas ifrån. LÄS MER

  2. 2. Surf and turf, builder’s mug och Jaffa cakes : Översättningsstrategier vid svensk undertextning av kulturspecifika referenser i anglofona matlagningsprogram

    Master-uppsats, Stockholms universitet/Tolk- och översättarinstitutet

    Författare :Sara Hagander; [2016]
    Nyckelord :Norm; subtitling; culture specific references; ECR; translation strategy; cooking show; 3 good things; Save with Jamie; David Rocco’s Dolce Vita; Kitchen Hero; Great British Bake off; English to Swedish; Norm; undertextning; kulturspecifik referens; ECR; översättningsstrategi; matlagningsprogram; Det goda livet; Jamies smarta rätter; David Roccos ljuva matresa – Italien; Kitchen Hero; Hela England bakar; engelska-svenska;

    Sammanfattning : Mat, språk och kultur är tätt sammanlänkade, och i matlagningsprogram förekommer en rad olika sorters kulturspecifika referenser. Kulturspecifika referenser definieras som ”any reference to a cultural entity which, due to its distance from the target culture, is characterized by a sufficient degree of opacity for the target reader to constitute a problem” (Mailhac i Ranzato 2015:54) och kan vara sådant t. LÄS MER

  3. 3. Det finaste som finns är att laga mat med hjärtat : En kvalitativ undersökning av matjournalistikens förändring i två svenska tidningar

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Institutionen för samhällsvetenskaper

    Författare :Ida Ahlberg; Cornelia Thomasson; [2014]
    Nyckelord :Matjournalistik; mat; matlagning; livsstil; identitet; identitetsmarkör; identifikation; användarperspektivet; Dagens Nyheter; Allt om mat;

    Sammanfattning : Syftet med uppsatsen är att undersöka hur mediers gestaltning av mat och matlagning reproducerar livsstilar och identiteter. De senaste åren har mat börjat förekomma alltmer frekvent i olika medier. LÄS MER

  4. 4. Från folkhemskök till öppen planlösning : En studie av det svenska kökets utformning frånefterkrigstiden till idag.

    Kandidat-uppsats, Ekonomisk-historiska institutionen

    Författare :Martin Söderhäll; [2013]
    Nyckelord :Kök; bostäder; hushållsarbete; den kreativa klassen; habitus; humankapital; folkhem; konsumtion.;

    Sammanfattning : Det moderna svenska köket verkar ha blivit 2000‐talets vardagsrum. Matlagningsprogram och inredningsreportage säljer in den livsstil som är så eftersträvansvärd för stora delar av befolkningen. Vid köp av ny bostad är köket ett av de viktigaste rummen. LÄS MER

  5. 5. Hur framställs kvinnor och män i svenska mattidningar? : En kvantitativ innehållsanalytisk undersökning ur ett genusperspektiv

    Kandidat-uppsats, Institutionen för mediestudier

    Författare :Anna Engström; [2012]
    Nyckelord :kvantitativ innehållsanalys; mattidningar; genusvetenskap;

    Sammanfattning : Syftet med denna uppsats är att ta reda på hur män respektive kvinnor framställs i tre svenska mattidningar: Elle Mat & Vin, Buffé samt Allt om Mat. Endast bildmaterial av redaktionell karaktär har undersökts. LÄS MER