Effekten av vegankost på HbA1c och BMI hos personer med typ 2-diabetes mellitus – En systematisk översiktsartikel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Titel: Effekten av vegankost på HbA1c och BMI hos personer med typ 2-diabetes mellitus – En systematisk översiktsartikel Författare: Cecilia Lindskog, Klara Svensson & Malin Thrysén Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2018-05-22 Bakgrund: Vid typ 2-diabetes mellitus (T2DM) har kroppen otillräcklig produktion och/eller nedsatt känslighet för insulin, vilket leder till ökad glukosbelastning i blodet som kan mätas med hjälp av HbA1c. Idag behandlas de som har T2DM med medicinering samt kostförändringar. Den traditionella diabeteskosten innebär oftast energirestriktion och ett större intag av frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, nötter och frön, vilket även är grunden i en vegankost. Vegankost har även visat ge bättre blodglukoskontroll och minskad medicinering. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att granska evidensen för huruvida en vegankost kan ha likvärdig effekt som en konventionell diabeteskost på BMI och HbA1c hos personer med typ 2-diabetes mellitus. Sökväg: Litteratursökning genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. För att utesluta systematiska översiktsartiklar användes databasen Cochrane. Urvalskriterier: Humanstudier av typen randomiserade kontrollerade studier, vegankost, konventionell diabeteskost, typ 2-diabetes mellitus. Valda effektmått var HbA1c och BMI. Datainsamling och analys: Efter sökning av artiklar med adekvat titel återstod 17 stycken. Artiklarnas sammanfattning granskades, vilket resulterade i att tolv artiklar uteslöts och de fem återstående artiklarna lästes i fulltext. Den systematiska översiktsartikeln utgår från tre artiklar baserade på två studier, varav en korttidsstudie från Korea och en studie från USA där både korttids- och långtidsresultat visas. Resultat: I de båda studierna minskade både HbA1c och BMI i interventionsgruppen som åt vegankost, dock visades ingen statistisk signifikant skillnad mellan grupperna i något av utfallsmåtten. Ett undantag var i korttidsstudien från Korea där det var en signifikant större reduktion av HbA1c för interventionsgruppen med vegankost. Slutsats: Det finns måttlig (+++) evidens för att en vegankost har likvärdig effekt som en konventionell diabeteskost på BMI och HbA1c. Nyckelord: Typ 2 diabetes mellitus, vegankost, konventionell diabeteskost, HbA1c, BMI.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)