Konsumenters inställning till lokalproducerade livsmedel och svensk livsmedelsproduktion : samt vad det finns för utmaningar och möjligheter för verksamheter som erbjuder detta

Detta är en Kandidat-uppsats från Södertörns högskola/Miljövetenskap

Sammanfattning: Behovet av att se över kopplingarna mellan livsmedelsförsörjningen, hållbarhet och suveränitet - vid tillhandahållandet av livsmedel - har ökat i och med en instabil och osäker omvärld. En ökad lokal och småskalig livsmedelsproduktion skulle på ett nationellt plan kunna göra livsmedelssystemet mer robust och resilient vid eventuella störningar. Denna studie avser att ge en bred bild av konsumenters attityd, engagemang, kunskap och beteende kring beredskapsfrågan, livsmedelssäkerhet samt konsumtion av lokalproducerade varor. Studien avser också undersöka Sveriges nationella ambitionsnivå för att främja utvecklingen av en hållbar, långsiktigt och konkurrenskraftig livsmedelskedja och på vilket sätt samhället bidrar eller kan bidra till att underlätta och stimulera den typen av näringsverksamhet. Resultatet visar att det råder en stark positiv attityd, medelhög kunskapsnivå, medelhögt engagemang samt starkt positivt beteende bland respondenterna. Resultatet visar även att inställningen till lokalproducerade livsmedel är positiv och att den framför allt kan härledas till känslan av samhörighet och värnandet om den lokala levande landsbygden. Gällande beredskapsfrågan så råder det bland respondenterna en tydlig koppling till småskalig och lokalproducerad livsmedelsproduktion såväl som till självförsörjning. Det föreligger dock stora hinder med småskaliga verksamheter i form av pris och tillgänglighet, både i form av utbud, öppettider och kommunikation. Det är idag mest resursstarka konsumentgrupper som köper lokalproducerat och det finns en risk för en ökande segregation i detta. Staten skulle kunna driva på för att få på plats en definition av lokalproducerade livsmedel samt arbeta med mjuka styrmedel såsom exempelvis miljömärkningar. De skulle också kunna höja taket för direkta upphandlingar inom ramen för EU-direktivet om offentlig upphandling så att kommunerna kan köpa in en större andel lokalproducerade livsmedel i sin offentliga upphandling. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)