Kan alléodling i jordbrukslandskapet bidra till att uppnå de svenska miljömålen?

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: Miljöproblemen vi som samhälle står inför berör oss alla då maten vi äter påverkas av miljön den produceras i. Likaså påverkas både odlingsmiljön och den omgivande miljön av hur vi odlar maten. Detta arbete syftar till att undersöka ifall alléodling kan bidra till att de svenska miljömålen uppnås och fokuserar på fyra av målen. Alléodlingssystem kan lagra in mer kol än odling utan träd och därmed motverka växthuseffekten mer. Systemet kan med sin förbättrade markstruktur och djupare rotsystem minska övergödning av vattenmiljöer. Det skapar en odlingsmiljö som främjar biologisk mångfald. Och slutligen kan alléodling med sin strukturella variation hjälpa till att utveckla kulturmiljöer samtidigt som en hållbar livsmedelsproduktion sker. Fortsatt forskning behövs för att ta reda på den mest optimala designen av alléodling för att möta olika miljöers förutsättningar i olika delar av Sverige.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)