Kundorderstyrd tillverkning av butiksproducerat bröd : Möjligheter och hinder

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Industriell produktion

Författare: Ario Alipanah; Axel Gother; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: En stor källa till resursineffektivitet är all mat som varje dag slängs, världen över. Produktkategorin bröd är en stor källa till detta matsvinn, där det största svinnet sker i inom handeln. Till följd av att tiden brödet måste säljas inom är kort, blir det svårt att prognosstyra tillverkningen utan att det leder till överproduktion eller brist. Alternativet till prognosbaserad tillverkning, är kundorderstyrd tillverkning. Implementering av kundorderstyrning skulle kunna resurseffektivisera tillverkningen och höja produktivitet för hela avdelningen för det butiksproducerade brödet. Syftet med arbetet var att undersöka vad som krävs för denna implementering. Genom intervjuer med butikschefer och bagare, samt besök i fyra livsmedelsbutiker, har empiri samlats in. Fyra hinder och fyra lösningar för implementering av kundorderstyrd tillverkning av butiksproducerat bröd har formulerats.Dessa hinder är: • de ekonomiska riskerna med implementeringen • att investeringskostnaderna för implementeringen är höga • synen på ökad arbetsbelastning • att produktionsprocess och existerande utrustning på marknaden inte är anpassad Dessa hinder löses genom att: • ansätta en väl avvägd kombination av bröd tillverkat mot order, med ett underproducerat basutbud av bröd tillverkat mot lager, alternativt använda en visuell presentation av butikens utbud av bröd tillgängligt för tillverkning mot kundorder • undersöka huruvida implementeringen ger brödet ett större kundvärde och butiken ett större varuflöde samt ta hänsyn till butiksstorleken vid bedömning av implementeringens lämplighet • hantera synen på ökad arbetsbelastning genom att förmedla fördelarna med implementering av kundorderstyrd tillverkning av butiksproducerat bröd • placera kundorderpunkten i produktionsanläggningens frys, för att förkorta brödets kundorderstyrda produktionstid samt begära ugnar som tillåter parallella produktionssatser

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)