Effekter av blåbärskonsumtion på normala blodglukos- och blodtrycksnivåer hos vuxna, En systematisk översiktsartikel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Syftet var att granska det vetenskapliga underlaget och analysera om det fanns effekter av blåbärsintag på plasmaglukos (P-glukos), systoliskt blodtryck (SBP) och diastoliskt blodtryck (DBP) hos vuxna med normala nivåer av P-glukos, SBP och DBP. Metod: En systematisk litteratursökning gjordes i databaserna PubMed och Scopus där randomiserade kontrollerade studier eftersöktes. Inkluderad population var individer med normala P-glukosnivåer och blodtrycksnivåer samt utan funktionsnedsättning eller diagnostiserad sjukdom. Interventionen var färska, alternativt frysta blåbär eller frystorkat blåbärspulver. Utfallsmåtten var P-glukos, SBP och DBP. Studier exkluderades om deltagarna hade diabetes typ 1 eller 2. Vidare uteslöts studier om blåbär blandades med andra livsmedel eller om studierna gjorts på djur. De utvalda artiklarna granskades med en granskningsmall, framtagen av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), för att bedöma risk för bias. Tillförlitligheten bedömdes enligt Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations (GRADE) för utfallsmåtten P-glukos, SBP och DBP. Durationen på interventionerna fick inte understiga en vecka. Resultat: Risken för bias bedömdes som måttlig för de inkluderade studierna. Resultatet visade samstämmigt att ett intag av färska blåbär eller frystorkat blåbärspulver inte har signifikant effekt på P-glukos eller SBP och DBP hos vuxna med normala nivåer av P-glukos, SBP och DBP. Slutsats: Det finns låg tillförlitlighet [++] till att intag av blåbär inte har effekt på P-glukos eller SBP och DBP hos vuxna med normala nivåer av P-glukos, SBP och DBP.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)