En bergentreprenads omfattning : Några seniora bergbyggares och experters erfarenheter av lämpligt innehåll i det kontrakt som innehåller berguttaget, vid bergdrivning med metoden borra-spräng

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Mittuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (2023-)

Sammanfattning: Detta kanske kan ses som en grundläggande crash course om berg-byggande. När ett bergutrymme ska byggas, vilka moment ingår lämpligen i samma entreprenadkontrakt som berguttaget och/eller samordnas med detta? Studien har varit ett försök att skapa sig en uppfattning om detta. Studien visade att det finns en rad moment, utöver de som är nödvändiga för själva bergdrivningen, som med fördel tas med i samma entreprenadkontrakt som denna. Exempel på detta är väg/fyllning, mätvallar/dammar, markförlagd kanalisation, borrning för infästningsbultar och portaler, och vissa betongarbeten. Skälen är ofta relaterade till uppfyllande av krav, tidsbesparing och logistik. Det är praktiskt att lägga dessa arbeten under samma samordningsansvar, för att de ska kunna utföras i någon mån parallellt, i syfte att komprimera tidplan, bättre utnyttja både personella resurser och utrustning som ändå är på plats, och kunna nyttja luckor i produktionen som kan uppstå under t.ex. beslutsprocesser vid geologisk osäkerhet. Studien gör inga anspråk på att vara heltäckande utan syftar endast till att ge vägledning av generisk karaktär avseende vilka moment som, beroende på t.ex. objektets karaktär, entreprenörens kompetens och resurser, entreprenadform m.m. kan vara lämpliga att inkludera i samma kontrakt som bergdrivningen. Den inledande litteraturstudien gav mycket lite information om just den huvudsakliga frågeställningen, varför intervjuer istället valdes som metod för besvarandet av studiens huvudsakliga frågeställning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)