Modersmålets påverkan på flerspråkiga barns språkutveckling i förskolan : En studie av modersmålets påverkan på inlärning av svenska språket och på språkutvecklingen hos flerspråkiga barn i förskolan

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

Författare: Sara Bergström; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Syftet i denna studie är att undersöka modersmålets påverkan på flerspråkiga barns språkutveckling i deras förstaspråk men även svenskan i förskolan, ur förskollärares perspektiv. Även spana efter vilka metoder och arbetssätt förskollärare använder för att stimulera, främja och stödja flerspråkiga barn i deras språkutveckling. Tre huvudsakliga frågor var utgångpunkten för studien: Hur påverkar flerspråkiga barns modersmål deras inlärning av deras andra språk svenska. Vilka metoder använder förskolläraren för att stödja flerspråkiga barns inlärning av svenska språket? Hur arbetar förskollärare för att stödja flerspråkiga barns språkutveckling?  För att få fram trovärdiga resultat intervjuas sju legitimerade förskollärare från sju olika förskolor där antalet flerspråkiga barn varierar beroende på området förskolan är belägen i. Som teoretisk utgångpunkt för studien har Jim Cummins interdependensteori, hypotesen om utvecklingsmässigt ömsesidigt beroende tillämpats. Även en modell som förklarar idén om gemensam underliggande förmåga presenterats. Flera relaterade begrepp har gåtts igenom såsom: flerspråkighet, modersmål, transspråkande och språklig medvetenhet. I studiens bakgrund har en tillbakablick kring modersmålsämne framväxt och utveckling presenterats, samt modersmålets effekter och fördelar har redovisats. I tidigare forskning har bland annat Cummins forskning kring modersmålets utveckling och dess roll i utbildningen både internationellt och även i Sverige lyfts fram. Resultatet som studien framför är att förskollärarens attityd till modersmålet och flerspråkiga barn, samt lusten att sträva efter språkfrämjande och stimulerande arbetssätt och metoder för att stödja flerspråkiga barn är avgörande för flerspråkiga barns språkutveckling i förskolan. Det är avslutningsvis förskollärares engagemang som styr flerspråkiga barns utvecklingsmöjligheter i modersmålet och även i det svenska språket.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)