Användning av automatiserade ordersystem för att förhindra matsvinn ilivsmedelsbutiker : En undersökning av vidare utvecklingsmöjligheter av automatiserade ordersystem för att ytterligare minska matsvinn

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för informatik och media

Sammanfattning: Matsvinn är försummandet av mat som är producerat för att konsumeras. Matsvinn innebär inte bara en ekonomisk förlust, utan bidrar också till ökat koldioxidutsläpp. Matsvinn sker i alla sektorer av matkedjan, men till stor del i livsmedelsbutiker. Sedan flera år använder livsmedelsbutiker automatiserade ordersystem för att räkna ut hur mycket av vad som ska inhandlas till butiken. Sedan införandet av dessa system har prognostiseringen av vad som kommer att säljas förbättrats och matsvinnet har därmed minskat. Syftet med denna studie är att diskutera potential till ytterligare utvecklingsmöjligheter inom dessa automatiska ordersystem i arbetet för minskat matsvinn. En fallstudie utfördes och kvalitativ data insamlades dels genom semistrukturerade intervjuer med tre butikschefer och en hållbarhets- och kvalitetssamordnare inom en matvarukoncern, och dels genom information som finns öppen på internet kring befintliga ordersystem som används i dessa matvarukoncerner. Analysen av datan gav återkommande teman som användes för att, tillsammans med relaterad forskning om bland annat Bullwhipeffekten, Green Supply Chain Management, Sustainable frameworks och Grading systems analysera hur man kan förbättra butikernas system för att minska matsvinn. Ytterligare utvecklingsmöjligheter innefattar fler ingående variabler i de automatiserade systemen, men också vikten av kommunikation och samarbete mellan utvecklare av systemen och användarna i butiken, så att systemet används optimalt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)