Sökning: "postprandialt"

Hittade 2 uppsatser innehållade ordet postprandialt.

  1. 1. Antinutritionella faktorer i baljväxter : hälsoeffekter, halter och effekter av beredning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ylva Henriksson; [2017]
    Nyckelord :baljväxter; antinutritionella faktorer; proteasinhibitorer; α-amylasinhibitorer; lektiner; saponiner; α-galaktosider; fytat; tanniner; oxalat; lektiner; sojaböna; lupin; bondböna; trädgårdsböna; ärta; lins; beredning; tillagning;

    Sammanfattning : Konsumtion av baljväxter som livsmedel har positiva hälsoeffekter men begränsas av förekomsten av antinutritionella faktorer (ANF). ANF minskar utnyttjandet av näringsämnen genom olika mekanismer, till exempel inhibering av digestionsen-zymer eller komplexbindning med mikro- och makronutrienter, och kan vara direkt skadliga i stora mängder. LÄS MER

  2. 2. Finns det något värde i att mäta Peptide tyrosine tyrosine, Glucose-dependent insulinotropic polypeptide och Oxyntomodulin postprandialt vid måltidsstudier?

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Jeanette Andersson; [2015]
    Nyckelord :Peptide tyrosine tyrosine; Glucose-dependent insulinotropic polypeptide; Oxyntomodulin; postprandialt; måltidsstudier;

    Sammanfattning : Övervikt och fetma sprider sig likt en epidemi över världen. Omkring 1,9 miljarder vuxna varöverviktiga år 2014 och av dessa klassificerades 600 miljoner som feta. Forskning kring fetmas uppkomst och nya former av behandlingsalternativ pågår. En viktig faktor för uppkomst av övervikt är aptitreglering, där t. LÄS MER