Har du tid för en lunch? En kvantitativ studie om sambandet mellan upplevd stress och kostmönster

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Ohälsa till följd av stress, övervikt och fetma är idag ett stort hot mot folkhälsan. Stress kan påverka ätbeteenden och öka intaget av energirika livsmedel och därmed skapa ett energiöverskott som kan leda till viktuppgång. Att utforska eventuella samband mellan stress och ätbeteenden kan anses nödvändigt för att kunna arbeta hälsofrämjande inom området. Syftet med denna studie var att utforska sambandet mellan högre nivåer av upplevd stress och livsmedelsval samt måltidsordning hos individer som arbetar på universitet. Studien är en kvantitativ tvärsnittsstudie där 129 anställda från två institutioner vid Göteborgs Universitet deltog. Datainsamlingen genomfördes via en internetbaserad enkät. Resultatet från studien visar på att högre nivåer av upplevd stress är signifikant associerat med ett större intag av livsmedel innehållandes stora mängder socker, fett samt energi. Även en signifikant skillnad i intaget av mellanmål kunde identifieras, där deltagare som upplever högre nivåer av stress har ett mer frekvent intag. Då det stressrelaterade ätandet kan leda till fortsatt viktuppgång hos befolkningen är det viktigt att ta reda på bakomliggande orsaker till varför högre nivåer av upplevd stress ökar intaget av energirika livsmedel. Detta område kan i framtiden vara aktuellt för hälsovetare och hälsofrämjande arbete.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)