Köksvägen: om genus och utbildning på Hotell- och restaurang programmet.

Detta är en C-uppsats från Göteborgs universitet/Sociologiska institutionen

Sammanfattning: Vi är tre yrkeslärare med olika bakgrund, och vi har var för sig tyckt oss se att det föreliggerett tydligt genusmönster vid val till våra olika program. Vi har var för sig varit intresserade avdessa frågor. Detta arbete har gett oss möjlighet att fördjupa oss i frågan.Syftet med denna uppsats är att analysera hur genus kan påverka ungdomars val till Hotell-och restaurangprogrammet (HR), och även hur genus kan bidra till att forma vilka yrkesvägarungdomar väljer efter sin utbildning. Vi har valt att behandla frågorna: Hur serkönsfördelningen på restaurangprogrammet ut idag? Vilka möjliga förklaringar ger elevernasom studerar på restaurangprogrammet själva till att könsfördelningen? Vilka ytterligarefaktorer och förutsättningar kan bidra till att förklara att könsfördelningen?Utifrån tidigare forskning försöker vi ge svar på möjliga faktorer och förutsättningar som kanbidra till att förklara könsfördelningen inom HR–programmet. I uppsatsen görs en historisktillbakablick, med en övergång till hur situationen ser ut idag. Vi har genomfört femfokusgruppsintervjuer med gymnasieelever som går sista årskurs på restauranginriktningeninom HR, som ger sin bild av problematiken. I analysen diskuterar vi hur väl forskningenstämmer gentemot intervjuerna.Vårt arbete har gett oss ökad förståelse för genusproblematiken. En av de viktigastelärdomarna vi fått är den omedvetenhet som finns hos tonåringar. Vi kan i vår fortsattaprofession lyfta frågan i olika sammanhang. Om vi kan få eleverna att börja tänka i debanorna tror vi mycket är vunnet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)