”Så man får försöka knäcka den här nöten på sin egen kammare på något sätt” : En intervjustudie om tre högstadieskolors organisering av och urvalsprocess i ämnet svenska som andraspråk (7-9)

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Mälardalens universitet/Akademin för utbildning, kultur och kommunikation

Sammanfattning: Detta är en kvalitativ intervjustudie om tre högstadieskolors urvalsprocess och organisering för ämnet svenska som andraspråk. Syftet med studien är att undersöka hur tre högstadieskolor går till väga när elever ska placeras in i olika svenskämnen och hur ämnet svenska som andraspråk organiseras. I studien har semistrukturerade intervjuer använts som materialinsamlingsmetod och det är specifikt rektorer som har intervjuats för denna studie. Materialet har sedan analyserats med hjälp av en tematisk analys. Ett resultat som framgår i studien är att skolorna organiserar ämnet SVA på olika sätt. Antingen har man en integrerad svenska/SVA-undervisning eller rena SVA-klasser. Orsakerna till att ämnet organiseras olika bottnar i skolornas olika förutsättningar och behov samt skolornas olika attiyder till ämnet. Rektorerna som intervjuats har olika syn på hur ämnet bör organiseras. Vidare framgår det att SVA-ämnets urvalsprocess huvudsakligen utgår ifrån två gemensamma grunder på skolorna: överlämningar och samarbetet med lärare. Några andra urvalsgrunder kunde även vara olika språktester och bedömningsverktyg, men dessa grunder hade rektorerna delade meningar om. Det framgår även att SVA har låg status, brist på utbildade lärare och flera andra brister, vilket bland annat har bidragit till negativa attityder om SVA hos bland andra elever och vårdnadshavare. Slutsatsen är att skolor aktivt behöver arbeta med olika statushöjande åtgärder i SVA för att ta bort dessa negativa attityder och bidra till att öka statusen för ämnet. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)