Kan supplementering med omega-3 sänka triglyceridnivåerna hos barn och ungdomar med hypertriglyceridemi?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sammanfattning Titel: Kan supplementering med omega-3 sänka triglyceridnivåerna hos barn och ungdomar med hypertriglyceridemi? Författare: Sofie Tapper och Erica Lilja Eriksson Handledare: Therese Karlsson Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-05-26 Bakgrund Hjärt-kärlsjukdomar är den största dödsorsaken världen över och hypertriglyceridemi ökar risken att insjukna. Forskning hos vuxna har visat att supplementering med omega-3 har en triglyceridsänkande effekt vilket minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Detta är inte lika väl undersökt hos barn. Syfte Denna systematiska översiktsartikel syftar till att sammanställa forskning gällande omega-3-supplementering och dess effekter på triglyceridnivåer hos barn och ungdomar. Sökväg Litteratursökningen baseras på sökningar i Pubmed och Scopus med sökorden ”hyperlipidemias”, ”dyslipidemias”, ”lipidemia'”, ”lipid profile”, ”metabolic health”, ”cardiovascular diseases”, ”adolescent”, ”teen”, ”youth”, ”child”, fatty acids”, ”omega 3; dietary fats”, ”unsaturated”, ”n-3 fatty acid', ”n-3 polyunsaturated fatty acid'”, ”n-3 PUFA”, ”omega-3 fatty acid”, ”unsaturated fatty acids”, ”randomized controlled trial” och ”blind”. Urvalskriterier Randomiserade kontrollerade studier skrivna på engelska eller svenska gjorda på personer under 18 år med triglyceridnivåer över 130 mg/dl där supplementering med omega-3 (EPA och DHA) har jämförts med placebo inkluderades. Studier där annan behandlingsmetod gavs eller där deltagarna led av annat sjukdomstillstånd än övervikt och fetma samt artiklar som krävde betalning exkluderades. Datainsamling och analys Två artiklar valdes ut för granskning baserat på våra inklusions- och exklusionskriterier. ”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) användes som underlag för granskningen. Därefter evidensgraderades artiklarna enligt GRADE. Resultat De granskade studierna visar en statistisk signifikant sänkning av triglyceridnivåerna i interventionsgruppen efter tolv veckor, dock visar enbart en av studierna en statistiskt signifikant skillnad i sänkning av triglyceridnivån mellan interventions- och kontrollgruppen. Slutsats Det finns måttlig (+++) vetenskaplig evidens för att supplementering med omega-3 (EPA och DHA) kan sänka triglyceridnivåerna hos barn och ungdomar med hypertriglyceridemi. Ytterligare forskning behövs. Nyckelord Hypertriglyceridemi, omega-3-supplementering, triglyceridnivåer, barn, ungdomar 3 Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Does omega-3-supplementation lower triglyceride levels in children and adolescents with hypertriglyceridemia? Author: Sofie Tapper and Erica Lilja Eriksson Supervisor: Therese Karlsson Examiner: Anna Winkvist Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: May 26, 2020 Background Cardiovascular disease is one of the major causes of death worldwide where hypertriglyceridemia increases the risk of suffering. Research in adults has shown that supplementation with omega-3s has a triglyceride-lowering effect which reduces the risk of cardiovascular disease. The research on children is limited. Objective This systematic review aims to compile research on omega-3-supplementation and the effect on triglyceride levels in children and adolescents. Search strategy The literature search is based on searches in Pubmed and Scopus with the keywords ”hyperlipidemias, ”dyslipidemias”, ”lipidemia'”, ”lipid profile”, ”metabolic health”, ”cardiovascular diseases”, ”adolescent”, ”teen”, ”youth”, ”child”, fatty acids”, ”omega 3; dietary fats”, ”unsaturated”, ”n-3 fatty acid', ”n-3 polyunsaturated fatty acid'”, ”n-3 PUFA”, ”omega-3 fatty acid”, ”unsaturated fatty acids”, ”randomized controlled trial” and ”blind”. Selection criteria Randomized controlled studies written in English or Swedish conducted on participants under 18 years of age with triglyceride levels above 130 mg/dl where supplementation with omega-3 (EPA and DHA) compared to placebo was included. Studies where another treatment was given or where the participants suffered from a condition other than obesity and articles that required payment was excluded. Data collection and analysis Two articles were selected based on our inclusion and exclusion criterias. “Template for quality review of randomized studies” conducted by Statens beredskap för medicinsk och social utvärdering was used for the quality review. In order to grade the strength of evidence, the international system GRADE was used. Main results Both studies show a statistically significant reduction in triglyceride levels in participants receiving twelve weeks of supplementation. However, only one of the studies shows a statistically significant difference in the reduction of the triglyceride levels between the two groups, intervention and control. Conclusions There is moderate (+++) scientific evidence that supplementation with omega-3 (EPA and DHA) may lower triglyceride levels in children and adolescents with hypertriglyceridemia. Further research is needed. Search terms Hypertriglyceridemia, omega-3 supplementation, triglyceride levels, children, adolescents

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)