Konsten att få pusselbitarna att passa ihop : En intervjustudie om hur aktörer uppfattar samskapande hälsointerventioner i den svenska matmiljön

Detta är en Master-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Amalia Palenius; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Matmiljön är ett komplext samspel mellan fysiska, ekonomiska, politiska och sociala drivkrafter, och har både positivt och negativt inflytande på matbeteenden. En matmiljö kan främja osunda matvanor, men också nyttjas som kontext för folkhälsointerventioner som kan främja hälsan hos samhällets allra sårbaraste. Men givet den komplexiteten som präglar aktörernas och matbeteendes växelverkan, krävs ett samarbete mellan aktörer. Men också en bättre förståelse för vilka de underliggande drivkrafterna som finns i svenska matmiljön, så hälsointerventioner kan kalibreras därefter och bli mer framgångsrika.  Syfte: Att utforska hur aktörer uppfattar en samskapande hälsointervention, med inriktning på att göra den svenska matmiljön mer hälsofrämjande.  Metod: Denna studie samarbetade med PREVENT, ett forskningsprojekt syftar förebygga risken för kardiovaskulära sjukdomar hos högriskpatienter. Den socio-ekonomiska systemmodellen inspirerade identifierandet av aktörer, som kunde representera olika nivåer som påverkar matmiljön och matbeteenden. Nio aktörer, sju kvinnor och två män, rekryterades och intervjuades med hjälp av målstyrt urval och snöbollsurval och motsvarade samhälls, privata, ideella och individuella aktörer. Data analyserades med tematisk analysteknik.  Resultatet identifierade tre teman: Ideologiska aspekter, premisser och möjliggörare och mellanmänskliga relationer där det avhandlades aspekter såsom organisatoriska och relationella spelregler samt kulturella skillnader.  Slutsats: Aktörernas uppfattning av samskapanden i svensk matmiljö kan liknas vid ett komplext pussel, där svårkombinerade, ibland rent inkompatibla, pusselbitar måste passa ihop för en lyckad hälsointervention. Organisatoriska, kulturella och relationella förhållningsregler i matmiljön utgör barriärer för samskapanden. Dessa kan kringgås om aktörerna har gemensam förståelse för varandra, samt ett förhållningssätt som är öppet, tillåtande och kreativt.  Nyckelord: Matmiljö, samskapande hälsointervention, aktörer, socio-ekologiska modellen

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)