Negativ word of mouth : olika WOM-källors inflytande på köpbeslutet

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

Sammanfattning: Word-of-mouth har länge varit ett intressant och viktigt fenomen inom marknadsföringen. Med introduktionen av Internet och den växande populariteten av sociala medier, så har word-of-mouth förändrats och är nu tillgänglig för många fler konsumenter online och världen över. Word-of-mouth som sker över Internet har fått namnet elektronisk word-of-mouth (förkortat eWOM). Denna studie har undersökt skillnader i inflytandet av olika word-of-mouth-källor, specifikt traditionell muntlig WOM och eWOM. Detta för att se om det finns några skillnader i hur konsumenter söker och tar del av WOM-information inför köpbeslut av nya produkter eller tjänster. Denna studie har också perspektivet att endast kolla på inflytandet av negativa WOM-källor och hur dessa påverkar konsumenters köpbeslut. Studien har genomförts med hjälp utav ett elektroniskt frågeformulär som distribuerats genom Högskolan i Borås studenter samt genom Facebook. Frågeformuläret består av frågor och avsnitt gällande hur viktigt WOM är för konsumenter innan köp av en tidigare oprövad produkt eller tjänst, trovärdigheten av WOM informationen, hur WOM kan ändra ens attityd samt sannolikheten att man avstår köp på grund av negativ WOM.Resultatet från frågeformuläret visar på att traditionell muntlig WOM fortfarande anses vara den bästa WOM-källan, den som används mest och anses vara den mest trovärdiga källan för WOM och fick högst poäng i alla kategorier från frågeformuläret. eWOM från ratingsidor rankades som näst bäst medan eWOM från ens Facebookvänner ansåg vara det sämsta alternativet för eWOM i alla kategorier. Slutsatsen dras därför att negativ WOM-information influerar konsumenter på olika vis beroende på vilken WOM-källa det kommer ifrån. Traditionell muntlig WOM anses vara det bästa, även om eWOM används mycket så anses det inte vara lika trovärdigt och informativt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)