Åldern är bara en siffra - eller? : En kvalitativ studie om synen på utbildning som en framgångsfaktor i arbetslivet efter femtioårsåldern

Detta är en Kandidat-uppsats från Malmö universitet/Institutionen för samhälle, kultur och identitet (SKI); Malmö högskola/Fakulteten för lärande och samhälle (LS)

Författare: Isabella Rubin; Rebecca Mårtensson; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Arbetsförmedlingen framhåller utbildning som en framgångsfaktor för återetablering tillarbetsmarknaden samt som en primär arbetsmarknadsåtgärd vid kompetensutveckling och omställning. Ett behov att införa arbetsmarknadspolitiska insatser för främjande av kontinuerlig kompetensutveckling poängteras dock av svenska myndigheter. Under år 2022 införs det därför en förhöjning av ålder för rätten till studiemedel samt ett nytt omställningsstudiestöd. Utifrån ett angeläget intresse för sakfrågan om hur utbildning i äldre åldrar lönar sig på arbetsmarknaden, syftar aktuell studie till att undersöka individers syn på utbildning inom bristyrkesområden på svensk arbetsmarknad, i åldersspannet 50-65 år utifrån tvåurvalsgrupper. Studien ämnar besvara tre frågeställningar: hur ser arbetslösa individer i åldrarna 50-65 år på att utbilda sig inom bristyrkesområden som en potentiell lösning på arbetslöshet? På vilka sätt upplever individer, med erfarenhet av utbildning inom bristyrken i åldersspannet 50-65 år, att utbildningen har påverkat deras anställningsbarhet? Vilka eventuella hinder finns det som kan påverka möjligheten till utbildning senare i livet? Empirin insamlades via en kvalitativ metod och analyseras utifrån två teoretiska utgångspunkter; Donald E. Supers Life-Span, Life-space Theory of Career Development samt Phil Hodkinson och Andrew C. Sparkes Careership Theory. Resultatet påvisar att det finns en övergripande positiv syn på utbildning i åldersspannet50-65 år, men att den präglas av åldersrelaterade utbildningshinder och individers förhållningssätt till dessa. Vidare har utbildning inom bristyrken framgått vara positiva för anställningsbarheten i form av stärkta arbetsmarknadspositioner, ökad attraktivitet ur ett arbetsgivarperspektiv samt en ökad bredd av arbetstillfällen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)