Mer vegetarisk mat och mindre matsvinn- en undersökning om elevers kunskap och idéer i årskurs 7.

Detta är en Kandidat-uppsats från Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

Författare: Sara Sandelin; [2021]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Minskat matsvinn och lägre köttkonsumtion är två aktuella aspekter för att skapa hållbarare måltider. Livsmedelsverket rekommenderar mer vegetarisk mat och minskad mängd kött för skolmåltider. Syftet med arbetet var att ta fram kunskapsunderlag till kost-/måltidsverksamhetens arbete för att öka andelen vegetarisk mat som äts och minska matsvinnet samt för lärare/pedagoger att undervisa om matens miljö- och klimatpåverkan utifrån elevers kunskap. Syftet var även att beräkna klimatpåverkan (CO2e) från sex vanliga maträtter i två kommuners grundskolor. Datainsamling för studien bestod av en kvantitativ enkät som besvarades av 100 elever i årskurs 7 och kvalitativa gruppintervjuer med 12 elever i årskurs 7. Därutöver har matsvinnet från sex vanliga maträtter i grundskolorna i Karlskoga och Degerfors kommuner klimatberäknats. Resultaten visade att eleverna både i enkät och intervjuer sammankopplade nötkött med hög klimatpåverkan. Klimatberäkningarna visade att maträtten som innehöll nötkött hade högst klimatpåverkan fast den inte genererade högst andel matsvinn totalt, för tallrikssvinn eller serveringssvinn av de sex beräknade rätterna. Under intervjuerna lyftes hem- och konsumentkunskapen fram som ett av de roligaste ämnena och eleverna var på god väg att uppfyllda kunskapskraven då mat sammankopplades med både kulturella och miljömässiga aspekter. Vegetariska livsmedel som påminner om animaliska lyftes under intervjuerna fram som goda och de påminde om sådant man var van vid att äta. För att öka andelen vegetarisk mat som äts och minska matsvinnet kan dessa produkter vara fördelaktiga att använda. Flertalet av eleverna önskade också få vara mer delaktiga i matsedelsplaneringen. Eleverna upplevde att de inte blev lyssnade på och fick sina tankar och idéer tillgodosedda. Endast 30 % av eleverna i enkäten kände till att matsvinnsberäkningar görs. Eleverna behöver mer kunskap och information om matsvinn och varför vegetarisk mat serveras. Den egna verksamhetens matsvinn och råvaror skulle kunna användas för lärande om hur olika livsmedel påverkar miljö- och klimat.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)