Skolbarns matval : En observationsstudie av hur 8-åriga elever väljer att komponera sin lunchtallrik

Detta är en M1-uppsats från Institutionen för kostvetenskap

Författare: Karin Hagberg; Jenny Lien; [2013]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Sverige är unikt i världen genom att ha lagstadgat om kostnadsfria och näringsriktiga skolmåltider. Mat i skolor har serverats i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Dagens system har formats över en lång tid och har utvecklats allt eftersom näringsrekommendationer och matkultur förändrats. De senaste rekommendationerna för den svenska befolkningen kom 2005 och den senaste uppdateringen av råden Bra mat i skolan kom tidigare i år. Fisk, frukt och grönsaker ger många av de viktiga näringsämnen vi behöver, kostundersökningar har visat att vi äter för lite av dessa. Syfte: Att se hur skolbarns mattallrikar ser ut i jämförelse med en referenstallrik med fokus på intag av grönsaker och fisk. Referenstallriken baseras på rådande kostrekommendationer för aktuell åldersgrupp. Material: 76 stycken (40 pojkar & 36 flickor) elever i årskurs 2. Metod: Kvantitativ metod i form av fotoobservationer för att uppskatta mängden av fisk, energi och för att se om de valde att ta grönsaker vid skolans lunch. Resultat: De flesta eleverna kom inte upp i den rekommenderade mängden för fisk och ingen av eleverna kom upp i den rekommenderade mängden energi. Men däremot kunde vi se att alla elever valde att ta något från salladsbordet. Vi kunde inte hitta några skillnader mellan pojkar och flickor avseende fiskmängd eller grönsaker. Diskussion: Att alla elever tog grönsaker ser vi som en god vana för framtiden. De flesta elever kom inte upp i den rekommenderade mängden energi vilket ökar risken att de inte orkar prestera i skolan resten av dagen. Mängden fisk eleverna la upp på tallriken motsvarade drygt hälften av vad samma åldersgrupp i Riksmaten åt under en vecka vilket visar på att skolmåltiderna bidrar avsevärt till det totala fiskintaget. Slutsats: Det finns ingen skillnad mellan pojkar och flickor då inget av könen kommer upp i den rekommenderade mängden för fisk och energi. Inte heller finns det någon skillnad gällande grönsaker.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)