Energitillgängligheten hos kvinnliga och manliga elitidrottare - baserat på en fyradagars kostregistrering

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Matilda Erlandsson; Lina Nilsson; [2021]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Idrottare behöver äta stora mängder mat för att täcka sitt energibehov vilket har visats problematiskt och uppmärksammats som relativ energibrist hos både manliga och kvinnliga elitidrottare. Energitillgänglighet (EA) definieras som den energi som finns kvar till grundläggande fysiologiska processer efter att man räknat ut energiintag - energiförbrukningen från träning. Låg energitillgänglighet (LEA) har vistas vara kopplad till en ökad risk för skador och sjukdom samt ha en negativ påverkan på återhämtning, muskelmassa och neuromuskulära funktioner. Gränsen för LEA hos manliga idrottare är <25 kcal/kg fettfri kroppsmassa (FFM)/dag och för kvinnliga idrottare <30 kcal/kg FFM/dag. Metod: En fyradagars kostregistrering genomfördes av n=13 elitidrottande bandyspelare tillsammans med en fyradagars aktivitetsregistrering, därefter tillkom ett frågeformulär med frågor angående frekvens och preferens av olika livsmedel samt träningsfrågor. Idrottarnas FFM och RMR uppskattades med hjälp av formler från Westerterp, Cunningham ekvationen, och Harris-Benedict ekvation. Resultat: Tre av de åtta kvinnliga deltagarna visade tendenser till LEA, EA <30 kcal/kg FFM. Fem manliga deltagare och fyra kvinnliga deltagare visade tentdenser på reducerad EA 44-30 kcal/kg FFM (kvinnor) och EA 39-25 kcal/kg FFM (män). Slutsats: Undersökningen visar på att tendenser till LEA förekommer hos kvinnliga elitidrottande bandyspelare och att reducerad EA förekommer både bland manliga och kvinnliga elitidrottande bandyspelare. Kostvanor med högt fiberintag, sparsamt intag av fett och enklare sockerarter samt låg energidensitet (1,4 kcal/g) sågs hos idrottarna.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)