Påverkan av Covid-19 pandemin på måltidssituationen hos hemmaboende äldre : En kvantitativ studie

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Anton Krebs; Majd Shahwan; [2021]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Syftet var att titta på hur covid-19 kan ha påverkat frekvensen av att äta tillsammans hos hemmaboende äldre som är över 65 år eller äldre samt att undersöka om synen på ensamätande och delade måltider upplevs besvärande bland personer som bor ensamma eller gemensamt. Studien och dess metod är en kvantitativ enkätstudie som testar ett urval av frågor från en planerad nationell studie. Enkäten inleds med grundläggande frågor om sociodemografisk beskrivning (kön, ålder etc.) och fyra frågor som relaterar till det ställda syftet. Enkäten applicerades digitalt pga. rådande omständigheter, dvs. covid-19 pandemin, med ökad risk för äldre att insjukna. Rekryteringsstrategier var pensionärsföreningar, bekvämlighetsurval och väntrumsundersökning. Urvalet består av 404 individer (70,6% kvinnor och 28,9% män) med ålder 65-96 år. Där andeln ensamboende var 48,3 % och samboende 51,7%. Databearbetningen skedde enligt Chi-två test. Resultaten visade att före pandemin, så var frekvensen av delade måltider signifikant högre bland sammanboende än hos ensamboende, med få signifikanta skillnader bland samboende. Gemensamma måltider visade ej signifikanta skillnader mellan ensamboende och samboende. Slutsatsen är att covid-19 pandemin har således påverkat hemmaboende äldre när det kommer till att äta tillsammans och det finns märkbara skillnader mellan grupperna. Både ensamboende och samboende upplever gemensamma måltider som föga besvärande. En stor andel respondenter upplever ensamma måltider som nästan aldrig besvärande, dock finns individuella skillnader inom grupperna ensamboende och samboende.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)