Implementerad standardiserad dokumentation i vården : En internationell jämförelse av dietisters attityder till hur en standardiserad nutritionsbehandlingsprocess och terminologi påverkar kommunikation

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Gabriella Knutes; Karin Lang; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Sammanfattning Bakgrund: Internationellt används idag två standardiserade nutritionsbehandlingsprocesser och terminologier inom dietetiken, NCP/T och DCP/ICF-D. Standardiseringarna har gemensamma och unika fördelar, däribland att de främjar kommunikationen inom hälso- och sjukvården.  Syfte: Att undersöka attityder mellan dietister som använder DCP/ICF-D respektive NCP/T avseende dess påverkan på olika aspekter av kommunikation. Syftet är också att undersöka implementeringsgraden av DCP/ICF-D respektive NCP/T och hur denna relaterar till dietisters attityder om hur en standardisering påverkar kommunikationen.  Metod: Studien har en tvärsnittsdesign och utgår från ett antal frågor från det validerade enkätverktyget INIS. Deltagarna i studien utgörs av 90 legitimerade dietister från sju länder som implementerat NCP/T respektive DCP/ICF-D.  Resultat: Fler deltagare som använder NCP/T jämfört med DCP/ICF-D instämde helt i att en standardisering möjliggör tydligare dokumentation, mer konsekvent vård när patienten byter vårdenhet/vårdgivare och underlättar kommunikationen mellan dietister samt kommunikationen med annan hälso- och sjukvårdspersonal. Ingen signifikant skillnad påvisades mellan gruppernas attityder avseende standardiseringens påverkan på patientens delaktighet. Vidare påvisades fler signifikant positiva samband mellan implementeringsgrad hos deltagare som använder DCP/ICF-D och deras attityder om hur standardiseringen påverkar olika aspekter av kommunikation.  Slutsats: Studien visar att det kan finnas skillnader mellan dietister som använder NCP/T och DCP/ICF-D avseende deras attityder till huruvida en standardisering påverkar olika aspekter av kommunikation. Implementeringsgraden verkar ha större betydelse för dietister som använder DCP/ICF-D gällande deras attityder om hur en standardisering påverkar kommunikationen. Dietisterna verkar dock överens om att en standardisering inte påverkar patientens delaktighet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)