Ohälsans framfart i det moderna samhället: En studie om skolpersonalens upplevelse av ohälsa bland ungdomar på högstadiet

Detta är en Magister-uppsats från Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Författare: Anne Kinnunen; [2015]

Nyckelord: ohälsa; kön; tidsbrist; organisation;

Sammanfattning: Syftet med denna uppsats var att undersöka om personalen på högstadiet upplever att ungdomar på högstadiet upplever ohälsa. Om detta var fallet så ville jag ta reda på hur det visar sig hos eleverna enligt personalen, samt vad det beror på i så fall? Jag använde mig av en kvalitativ undersökning i studien då jag ville gå till djupet med frågorna och för att kunna ställa följd frågor vid intervjutillfällena. Intervjuerna genomfördes med personal på fyra högstadieskolor då jag ville ta reda på hur personalen uppfattar ungdomarnas ohälsa då de har kontakt och ser barnen/ungdomarna och deras vardag.

Ungdomar idag ställs inför en massa nya intryck och val som de måste ta ställning till. På skolan har de krav på sig att prestera bra för att få bra betyg för att sen kunna välja den skolan de vill gå när de har kommit på vad de vill bli i livet. Flera av informanterna berättar om alla krav som finns på ungdomar från samhället i dag, de finns krav på utseendet, att man ska se bra ut, man ska vara en bra kompis, man ska alltid vara kontaktbar genom mobilen och ”uppkopplad till den yttre världen” (internet) som en informant beskriver det. Sen ska de även lyckas i skolan, där många ungdomar har höga krav på sig själva, men även från skolan när det gäller att göra läxor och prov. Utöver detta så har de aktiviteter som även ska hinnas med.

Det finns en mängd forskning som visar att ungdomar börjar må dåligt när det börjar på högstadiet och då främst från nian och uppåt. Personalen på skolorna upplever att många högstadieelever mår psykiskt dåligt och har ångest och är deprimerade. De gör sitt bästa för att försöka hjälpa ungdomar som uppvisar ohälsa, men det är inte alltid så lätt att få hjälp. Det kan vara svårt att få tid till en psykolog. Det som även framkommer i studien är att personalen också är stressade. Det är mycket som ska hinnas med samtidigt som man ska hinna se alla ungdomar och de ungdomar som börjar uppleva ohälsa, det är viktigt att ungdomarna får hjälp med ohälsan i tid innan det blir värre.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)