Hjälpmedel för barriärer i det egna kosthållet för kvinnliga skiftarbetande sjuksköterskor : En kvalitativ studie med induktiv innehållsanalys

Detta är en M1-uppsats från Institutionen för kostvetenskap

Författare: Emma Fredriksson; Lina Sandén; Matilda Thorslund; [2013]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund Med rätt typ av kost kan man förebygga ett flertal sjukdomar, så som vissa cancertyper, kardiovaskulära sjukdomar, övervikt och högt kolesterol. Samtidigt visar studier att få människor äter tillräckligt med fisk, fiber, frukt och grönsaker som kan förebygga ohälsa. Skiftarbete är en riskfaktor för bland annat hjärt- kärlsjukdom, övervikt och sömnbrist. Därför är det extra viktigt för skiftarbetande med en hälsosam kost. Med hjälp av en måltidsplanering kan problematiken kring ohälsosamma matvanor förändras tilldet bättre. Kvinnor är oftast de som ansvarar över kosthållet. Ska därför en hel familjs hälsa förbättras bör man rimligen gå via kvinnan. I den aktuella studien undersöks om kvinnliga skiftarbetande sjuksköterskor, genom måltidsplanering, kan motiveras till att göra bättre livsmedelsval utifrån Livsmedelsverkets fem kostråd samt om arbetet kring deras egna kosthåll kan förbättras. Syfte Att undersöka om kvinnliga skiftarbetande sjuksköterskor kan motiveras till att göra bättre livsmedelsval utifrån Livsmedelsverkets fem kostråd samt om deras egna kosthåll kan förbättras med hjälp av måltidsplanering. Metod Semistrukturerade kvalitativa intervjuer med fem kvinnliga skiftarbetande sjuksköterskor. Öppna frågor ställdes om Livsmedelsverkets fem kostråd samt om deras vanor och attityder kring det egna kosthållet. Efter den första intervjun utdelades två veckor måltidsplanering som de fickfölja, vartefter uppföljningsintervjuer genomfördes. Huvudresultat Efter måltidsplaneringen kunde alla deltagare redogöra för kostråden. Flera av kvinnorna uppgav att planeringen underlättade deras arbete kring kosthållet och varit ekonomisk fördelaktig. Den primära relationen som påverkar deltagarnas livsmedelsval är den med familjen. Det är tydligt, både bland de äldre och de yngre deltagarna, att det är kvinnorna som står för majoriteten av arbetet i deras egna kosthåll. Under planeringen tilläts männen ta större ansvar, vilket uppskattades av kvinnorna. Slutsats För deltagarna i den aktuella studien har måltidsplanering fungerat som ett bra verktyg för attunderlätta arbetet kring kosthållet. De har även lärt sig Livsmedelverkets fem kostråd och hur de kan appliceras på måltider i vardagen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)