Sura dryckers inverkan på biaxiala böjhållfastheten hos en litiumdisilikatbaserad glaskeram

Detta är en Kandidat-uppsats från Malmö universitet/Odontologiska fakulteten (OD)

Författare: Willy Al Atabi; Mahmoud Mahmoud; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Sammanfattning Syfte: Syftet med studien var att undersöka om böjhållfastheten pålitiumdisilikatbaserad glaskeram som har framställts genom pressteknik påverkasav en energidryck (NOCCO) och apelsinjuice motsvarande 13-års förbrukning. Material och metod: Totalt tillverkades 30 provkroppar genom att pressas i IPSe.max Press®. Provkropparna delades in i tre grupper, varav två grupper utsattesför sura drycker (EMA & EMN) och en grupp som kontrollgrupp (EMK). Antaletprovkroppar var 10 i varje grupp med måtten 12 mm i diameter och 1,7 mm itjocklek. Alla grupper bevarades i varsin behållare fylld med respektive dryck.EMA förvarades i 8°C apelsinjuice, EMN förvarades i 8°C NOCCO focus 4legend soda och EMK förvarades i 37°C destillerat vatten. Efter 14 dygn utsattesprovkropparna för biaxialt böjhållfasthetstest och efteråt analyserades resultatetmed One-way ANOVA, Tukey’s test med en signifikansnivå på α= 0,05. Resultat: Resultatet visade att det fanns en signifikant skillnad mellan grupperna.Testet påvisade att EMK hade lägst medelvärde (215 MPa) och EMA hade högstmedelvärde (432 MPa). Gruppen EMK hade en signifikans i jämförelse medsamtliga grupper medan EMN och EMA inte uppvisade signifikant skillnadgentemot varandra. Slutsats: Följande slutsatser i föreliggande invitro studie kan dras; sura dryckerhar ingen påverkan på böjhållfastheten hos litiumdisilikatbaserade glaskeramerframställt genom pressteknik.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)