Sökning: "Alternativa livsmedelssystem"

Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade orden Alternativa livsmedelssystem.

  1. 1. ”Allting handlar ju om förståelse liksom, viljan till förståelse” – Hur jordbrukare upplever relationen till sina kunder inom restaurangbranschen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för globala studier

    Författare :Beatrix Schützer; [2023-10-12]
    Nyckelord :Jordbrukare; Restauranger; Sociala relationer; Alternativa livsmedelssystem; Hållbara livsmedelsprocesser;

    Sammanfattning : Hållbara konsumtionstrender är idag en omtalad diskurs som riktar fokus på hur livsmedel produceras och kommuniceras från jord till bord. Efterfrågan på hållbara råvaror har ökat i Sverige, inte minst inom restaurangverksamheter. LÄS MER

  2. 2. Ökade produktionskostnader och krisberedskap : en intervjustudie från ekologiska nötköttsproducenters perspektiv

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Hanna Lundberg; [2023]
    Nyckelord :lantbruk; nötköttsproduktion; livsmedelssystem; livsmedelssäkerhet; försäljningskanaler; krisberedskap;

    Sammanfattning : Kriget i Ukraina har bidragit till stora utmaningar för dagens producenter i form av ökade produktionskostnader. Kostnader för insatsvaror, el och drivmedel har skjutit i höjden vilket har bidragit till att lantbrukare tvingats skära ner sin produktion eller i vissa fall lägga ner den helt (LRF 2022b). LÄS MER

  3. 3. Att arbeta för en värld som fungerar : en studie om samtalets betydelse för att bygga ett hållbart livsmedelssystem

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Hannes Norr; [2022]
    Nyckelord :samtal; kunskapssyn; epistemologi; hållbarhet;

    Sammanfattning : I uppsatsen undersöks hur odlingsutbildningar utanför den akademiska världen överbryggar förståelsen av varandras filosofiska synsätt och epistemologiska utgångspunkter. Studien undersöker skillnader och likheter mellan odlingsinriktningar, hur formella och informella samarbeten ser ut och redogör för samtalen som pågår mellan representanter för odlingsinriktningarna. LÄS MER

  4. 4. Development of a new Front of Package Nutrition Label : a case in the European Union

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Federico Bottari; [2021]
    Nyckelord :Farm to Fork Strategy; legislative process; lobbying; standard; stakeholder management;

    Sammanfattning : The current malnutrition epidemic calls for multiple solutions. The aim of the thesis is to identify the themes of the debate regarding the development of a single Front of-package nutrition label in the European Union. LÄS MER

  5. 5. Den alternativa affärsmodellens roll i förändringen av ett globalt livsmedelssystem : En fallstudie av ett kaffeprojekt i Rwenzori Mountains, Uganda, och dess påverkan på producenten

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik

    Författare :Amanda Evensen; Carolina Pilengrim; [2021]
    Nyckelord :Business Model Canvas; Sustainable Business Models; Food Regimes; Relationship Coffee; Coffee Business; Smallholding Coffee; Affärsmodellkanvas; Hållbara affärsmodeller; Livsmedelsregimer; Relationship Coffee; Kaffeföretag; Småproducent;

    Sammanfattning : As new food networks are emerging the question about their possibilities to contribute in changing the current unsustainable global food system arises. This case study explores a project of an alternative business model within the coffee sector and its possibility to shorten the food chain and at the same time re distribute margins among the involved actors, for a more democratic and sustainable food chain. LÄS MER