Sökning: "Lactase"

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade ordet Lactase.

  1. 1. Lactose-free milk : lactose intolerance, nutrition and process technology

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Signe Christerson; [2020]
    Nyckelord :Lactose free-milk; Maillard reaction; Lactose persistence; lactase; lactose hydrolysed milk; membrane separation;

    Sammanfattning : The inability to properly digest lactose into its constituent’s glucose and galactose, is prevalent worldwide, thus affecting large groups of people, who cannot benefit from the nutritional aspects of consuming dairy products. To enable consumption of dairy products even in adult individuals which suffer from lactase deficiency, the dairy industry has further developed dairy technologies. LÄS MER

  2. 2. Genotypning av laktostolerans (LCT-13910C>T) direkt på blod med realtids-PCR : Utvärdering av Kapa Probe Force

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Jönköping/HHJ, Avd. för naturvetenskap och biomedicin

    Författare :Carl Folkesson; Ola Christensson; [2016]
    Nyckelord :Polymorphism; lactose intolerance; PCR; DNA-polymerase; blood; Polymorfism; laktosintolerans; PCR; DNA-polymeras; blod;

    Sammanfattning : Hos vuxna individer förekommer två fenotyper gällande produktionen av laktas, vilka kallas laktostolerans och laktosintolerans. Vid laktosintolerans produceras otillräckliga mängder laktas vilket framkallar symptom som magsmärtor och flatulens vid intagandet av mjölkprodukter. LÄS MER

  3. 3. Cloning and in vitro evolution of a beta-galactosidase from a psychrophilic bacterium

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Microbiology

    Författare :Henrik Borsch Reniers; [2015]
    Nyckelord :Lactase; Arthrobacter sp; Beta-galactosidase;

    Sammanfattning : Lactose is a disaccharide found in most dairy products. Parallel to this a large percentage of the global population suffers from hypolactasia and is intolerant to the substance. The dairy industry is constantly developing new products that are free from lactose, to satisfy these individuals. LÄS MER

  4. 4. Förekomsten av den genetiska varianten laktapersistens hos neolitiska grupper från Öland : The contribution of the genetic variant Lactase persistence among Neolithic people from the Baltic island Öland in Sweden

    Kandidat-uppsats, Stockholms universitet/Arkeologiska forskningslaboratoriet

    Författare :Loey Alrawi; [2014]
    Nyckelord :archaeological science; Öland; Neolithic; aDNA; lactase persistence; laborativ arkeologi; Öland; Neolitikum; aDNA; laktapersistens;

    Sammanfattning : This study deals with the contribution of the genetic variant lactase persistence among Neolithic people from the Baltic Island Öland. Skeletal remains from twelve individuals went through DNA sequencing in order to find the mutation that allows adult individuals to digest milk sugar. LÄS MER

  5. 5. Laktosintolerans hos barn i förskoleåldern : ett överdiagnosticerat tillstånd som kan ge negativa konsekvenser

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Karin Bothén; [2012]
    Nyckelord :laktosintolerans; förskolebarn; kostråd; näringsrekommendationer; mjölkkonsumtion; malabsorbtion;

    Sammanfattning : Laktosintolerans är idag den vanligaste rubbningen rörande kolhydratmetabolism och finns i tre varianter; kongenital, primär förvärvad samt sekundär intolerans. I Sverige har ca 3-5 % av befolkningen laktosintolerans vilket är en relativt låg siffra i jämförelse med att ca 70 % av världens befolkning utvecklar intoleransen i skolåldern. LÄS MER