Sökning: "ensilering"

Visar resultat 1 - 5 av 35 uppsatser innehållade ordet ensilering.

  1. 1. Käringtand, parasiter och emissioner från idisslare : en litteraturstudie om samodling med käringtand och effekter av kondenserade tanniner

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Nic Johansson; [2023]
    Nyckelord :Käringtand; Lotus corniculatus; egenskaper; biologi; samodling; baljväxt; vall; kondenserade tanniner; CT; parasiter; metanutsläpp; tillväxt; etablering; ensilering; fodervärde;

    Sammanfattning : Käringtand (Lotus corniculatus L.) kommer ursprungligen från medelhavsområdet men förekommer idag i olika delar av världen. Historiskt har käringtand hävdat sig väl i torra klimat samt i mindre produktiva områden där baljväxter som blålusern (Medicago sativa L.) och rödklöver (Trifolium pratense L. LÄS MER

  2. 2. Biokol som tillsats i vallensilage utfodrat till mjölkraskvigor : inverkan på konsumtionsförmåga, smältbarhet, träckens konsistens och färg, samt djurens renhet

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Ida Milton; [2022]
    Nyckelord :Biokol; Smältbarhet; Vallensilage; Aktivt kol; Mjölkraskvigor; Konsumtionsförmåga; Träckkonsistens; Färg; Renhet;

    Sammanfattning : Biokol är en produkt som tillverkas av organiskt material eller biomassa i en process som kallas pyrolys, då materialet upphettas i en temperatur från 350 till 1000 ̊C i en syrefri miljö. Biokol är lagringsstabil under lång tid innan den bryts ned och fungerar därför som kolsänka. LÄS MER

  3. 3. Betes- och utfodringsstrategier för förbättrad juverhälsa i samband med värmestress

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Elna Laxmar; [2022]
    Nyckelord :mjölkproduktion; juverhälsa; värmestress; betesstrategi; utfodring;

    Sammanfattning : Värmestress hos mjölkkor definieras av en oförmåga att bibehålla normal kroppstemperatur, vilket leder till nedsatt produktion och djurvälfärd. Sommaren 2018 uppmärksammandes som en av de varmaste perioderna i Sverige sedan 1951 och påföljderna för svenska mjölkföretagare var kännbara. LÄS MER

  4. 4. Vass som foder till häst och nötkreatur : från skörd till ensilering

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Siri Sabina Johansson; [2020]
    Nyckelord :ensilering; foder; grovfoder; häst; näringsinnehåll; nötkreatur; phragmites australis; skörd; vass;

    Sammanfattning : Vass (Phragmites australis) har historiskt sett använts som foder till framförallt nötkreatur, men på senare år har den blivit föremål för diskussioner som ett alternativt fodermedel till både nötkreatur och häst. I och med bristen på grovfoder år 2018 lyftes vass fram som en möjlig ersättare till odlat grovfoder. LÄS MER

  5. 5. Faktorer som påverkar proteinnedbrytning och kväveeffektivitet hos mjölkkor

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Kajsa Ståhlberg; [2020]
    Nyckelord :protein; kväve; nedbrytning; utnyttjande; mikroorganismer; våmmen; urea; mjölkko;

    Sammanfattning : Svenska mjölkkor utfodras idag med en stor andel protein för att upprätthålla en hög mjölkproduktion. Protein är ett viktigt näringsämne som bland annat stimulerar syntes av mjölk. För att säkerställa en hög mjölkavkastning finns det en risk att mjölkkon överutfodras med protein som inte kan utnyttjas. LÄS MER