"[...] Ju mer man jobbar, ju bättre är man" : En kvalitativ undersökning om rättigheter till vila och betald ledighet i restaurangbranschen

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

Sammanfattning: Den här studien undersöker huruvida anställda i restaurangbranschen har kännedom och möjlighet att nyttja sina rättigheter. Studien har genomförts med ett medarbetarperspektiv. En kvalitativ undersökning genomfördes med hjälp av semistrukturerade intervjuer. Respondenterna har olika befattningar och arbetsplatser, detta ger en helhetsbild av restaurangbranschen. Huvudfokus vid intervjutillfällena har varit dygns- och veckovila, samt betald semester. Resultatet visar både likheter och skillnader mellan respondenternas upplevelser. En del respondenter hade tidigare reflekterat över frågorna, därför användes två mer djupgående intervjuer som nyckelintervjuer. Idén till studien uppkom ur tidigare forskning som visar att anställda i restaurangbranschen har svårt att få inflytande på arbetsplatsen. Vår förhoppning är att studien ska bidra till ökad kunskap kring vilka rättigheter man har som medarbetare i restaurangbranschen. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)